Пригніченість та страх, що створюють шедеври

Пригніченість та страх, що створюють шедеври

Частина 3. Вплив експресіонізму на сучасне кіно.

Розквіт кіноекспресіонізму припав на час хаосу і розрухи Німеччини – 1919-1924 роки. З 1924 року поступово стабілізувалася марка, переборювалася інфляція, життя входило в нормальну колію і експресіонізм поступився місцем іншим напрямкам.

Однак, сучасне кіно використовує прийоми німецького експресіонізму в жахах, трилерах і фільмах психологічного жанру. Експресіоністські методи спотворення реальності допомагають посилити напружену атмосферу і втілити на екрані світ фантазії в роботах Гільєрмо дель Торо, Рідлі Скотта, Террі Гілліама і Тіма Бертона.

У останнього можна знайти повний набір прийомів експресіонізму. За Бертоном міцно закріпилася слава любителя містики і темної тональності. Герої його історій – монстри або відлюдники, незрозумілі суспільством, які страждають роздвоєнням особистості, занурені в свої переживання ( «Ед Вуд», «Едвард руки-ножиці» і навіть маленький винахідник Віктор Франкенштейн з «Франкенвіні»).

Щоб створити максимально похмуру обстановку, він використовує темні тони і контрастне світлотіньове освітлення. Кольорова гамма близька до тональності експресіонізму – сині, блакитні та зелені відтінки в «Сонній лощині», окремих сценах «Аліси в країні чудес» і «Будинку дивних дітей Міс Перегрін» відображають зловісну атмосферу іншої реальності.

Декорації його картин також умовні. Іноді ця умовність буквальна – він часто використовує макети будівель і предметів, важливих для сюжету. Наприклад, «Бітлджус» починається з панорамної зйомки, а потім непомітний монтажний перехід підводить нас до макету будинку, в якому оселилися головні герої. Мініатюрне містечко стає альтернативним місцем дії у фільмі.

Дизайн міста Готема в «Бетмені» чітко перегукується з декораціями «Метрополіса» Фріца Ланга. А похмурі декорації, освітлення і грим «Суїні Тодда» прямо відсилають до «Кабінету доктора Калігарі». Незграбні геометричні конструкції, жорсткі тіні, темні кольори підкреслюють загадковий характер персонажів.

Спотворення пропорцій тіла і предметів, також властиве експресіонізму, у Бертона служить для візуалізації божевілля, а відображення в дзеркалах символізують руйнування особистості і містичні передчуття.