Росія шантажує Україну через «Штайнмайера » і «Нормандський формат», вони вимагають узаконити розведення, незалежність під реальною загрозою

Росія шантажує Україну через «Штайнмайера » і «Нормандський формат», вони вимагають узаконити розведення, незалежність під реальною загрозою

Сьогодні ми спостерігаємо те, що Кремль усіма силами намагається тиснути на Зеленського і будь-якими шляхами в прискореному режимі проштовхують план по так званій «Формулі Штайнмайера».

В даному випадку мова йде про те, що транслює бажання Путіна і Ко представник Росії при ОБСЄ Олександр Лукашевич. Зокрема він заявив, що перспектива саміту в «нормандського форматі» проясниться після підтвердження СММ ОБСЄ розведення сил в Петровському і Золотому. Про це повідомляє  прес-служба російського МЗС.

Лукашевич підкреслив, що «м’яч» на боці Києва, оскільки Україна «повинна здійснити імплементацію» «формули Штайнмайера» в законодавство. При цьому, він зазначив, що узгодженням тексту формули в контактній групі не вичерпуються всі необхідні поправки, пов’язані з наданням Донбасу особливого статусу на постійній основі. За його словами, перспектива проведення саміту нормандської четвірки «стане зрозумілою після підтвердження СММ розведення сил і засобів в Петровському і Золотому».

«Формула Штайнмайера»: юридично ніхто не може змусити Україну виконувати Мінські угоди. Підписані в Мінську листи не можуть зобов’язати Україну прийняти той чи інший закон. Ці політичні домовленості, скоріше, є джентельменськи.

 «Виконання цих доручень, розведення і підписання« формули Штайнмайера », якраз і відкриває шлях для нового саміту« нормандської четвірки ». В іншому випадку зустріч заради зустрічі навряд чи буде затребувана », — сказав Лукашевич. Він наполіг, що в нинішніх умовах не може бути ніякого «плану Б».

Говорячи простою мовою, Росії дуже вигідна імплементація даного рішення, так як в подальшому використовуючи дані домовленості в законодавчому руслі України, Росія зможе почати поетапну анексію України. «Російський ведмідь» обробив Европу, а Зеленьский Трампа….

Нагадаємо, що 1 жовтня цього року Україна узгодила текст «формули Штайнмайера».

Формула Штайнмайера передбачає наступне:

  • припинення вогню;
  • розведення військ;
  • прийняття парламентом закону про амністію бойовиків;
  • проведення місцевих виборів під егідою ОБСЄ.

Експерт Дмитро Снєгирьов вважає, що війна не закінчиться ні в 2019, ні в 2020 році. На думку Снєгірьова після виконання цих пунктів піднімається питання про виведення російських військ з цих територій і встановлення українською стороною контролю на російсько-українському кордоні. До чого це призведе? Вибори на окупованих територіях.

За його, згідно мінським угодами Україна могла нівелювати можливість проведення виборів на окупованих територіях, наполягаючи на припинення вогню і виведення військ Росії і найманців з окупованих районів і передачі під контроль російсько-українського кордону.

Однак формула Штайнмайера передбачає інший порядок — спочатку вибори, а потім передача контролю над кордоном. Снєгірьов вважає, що саме через це в цю формулу і вчепилася Росія, і вимагає закріпити її положення на папері. Тобто, якщо в 2016 році в нормандському форматі були усні домовленості, то зараз Росія вимагає власне її реалізації на практиці.

Формула Штайнмайера передбачає проведення виборів на окупованих територіях під егідою ОБСЄ після розведення, але не виведення російських військових. Також місія ОБСЄ повинна надати свою експертну оцінку щодо законності проведення виборів на окупованому Донбасі, їх прозорості, відповідності з українським законодавством, після чого на наступний день країна надає спецстатус цих територій і закріплює його зміна в Конституції.

Ніякого позитиву в цій формулі я не бачу. У той же час, вона нівелює всі попередні якщо не перемоги, то досягнення української дипломатії. Вони не давали можливості російській стороні і нашим західним партнерам вимагати від України беззастережного виконання мінських угод, відповідно ратифікації їх політичної частини без виконання питання безпеки.

Прислухатися до думки Німеччини

Цю формулу насамперед просуває Франція. Не варто забувати, що Франція за часів грузино-російської війни фактично виступала як країна, яка легалізувала режим Путіна.

Заява: Макрон закликав підписати формулу Штайнмайера

Тому не випадково як тоді Саркозі, так і зараз Макрон фактично виступають провідниками російської політики. Інше питання — є позиція Німеччини, яка відрізняється від позиції Франції.

Німеччина прекрасно розуміє, що таким чином Франція намагається взяти на себе роль регіонального лідера. Якщо Україна не скористається можливістю, яка надається завдяки позиції Німеччини в цьому питанні, відповідно, ми повинні будемо ратифікувати ці угоди.

Тим часом в Україні прокотилася хвиля протестів проти «формули Штайнмайера».

Хто такий Штайнмаєр і що відомо про його зв’язки з Росією?

Франк-Вальтер Штайнмаєр – хто такий Штайнмаєр та його зв'язки з Росією
Франк-Вальтер Штайнмаєр 

Ім’я Штайнмаєра стало мабуть найпопулярнішим у політичних новинах України протягом останніх тижнів. Біографія німецького політика налічує чимало цікавих фактів, що можуть пролити світло на деякі аспекти його політичної діяльності.

Повідомляє 24tv.ua

Коротка біографія Штайнмаєра

Франк-Вальтер Штайнмаєр – чинний президент Німеччини, колишній міністр закордонних справ і вірний соратник ексканцлера ФРН Герхарда Шредера. Автор формули, що за логікою країн Заходу повинна «принести мир» в Україну і на Донбас. Віце-канцлер Німеччини з 2007 по 2009 рік. У жовтні 2007 до державних посад Штайнмайєра додався пост заступника голови СДП, членом якої він є з 1975. У січні 2017, після того як федеральний президент Йоахім Гаук заявив, що за станом здоров’я не може продовжувати термін свого президентства, Штайнмайєр залишив посаду міністра і висунув свою кандидатуру на пост президента. Обраний 16-им федеральним президентом Німеччини.

Під крилом друга Путіна

Нинішній президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр – досвідчений і «хитрий лис» європейської політики. Але, щоб зрозуміти, ким є Штайнмаєр, варто поглянути на його «вчителів». Німець народився у 1956 році. У 1975 році вступив у Соціал-демократичну партію Німеччини.

Там він отримав посаду секретаря одіозного ексканцлера Німеччини Герхарда Шредера. Того самого, який тісно дружить із президентом Росії Володимиром Путіним і працює в інтересах Кремля. За це його часто критикують на батьківщині. Попри критику, Шредер не відмовляється від роботи у Росії. Його заохочують високою зарплатою – 550 тисяч євро на рік. Він, навзаєм, росіян називає близькими по духу, а угоду про євроасоціацію з Україною – помилкою. І взагалі нашу державу вважав би за потрібне «федералізувати». Саме за таку позицію Шредер і опинився у чистилищі «Миротворця».

З 2017 року Шредер очолює раду директорів компанії «Роснефть». Паралельно він є главою ради акціонерів проекту газопроводу «Північний потік-2». У західній пресі його часто називають лобістом інтересів Росії на міжнародній політичній арені.

Герхард Шредер і Франк-Вальтер Штайнмаєр / фото Bild

Штайнмаєр вже в молодому віці відрізнявся високою продуктивністю, за що отримав від колег прізвисько Graue Effizienz (перекладається з німецької як «сіра ефективність»).

Франк-Вальтер Штайнмаєр / Фото dpa

У 2005 році партії Ангели Меркель і Герхарда Шредера створили коаліційний уряд, у якому Штайнмаєр став міністром закордонних справ, а Меркель – новим канцлером. Через 2 роки політика призначили віце-канцлером ФРН. Тоді Штайнмаєр докладав чимало зусиль для налагодження відносин з Кремлем. На відміну від канцлерки, яка вбачала у Росії загрозу.

Як Штайнмаєр «розібрався» з агресією Путіна у Грузії?

Штайнмаєр брав активну участь у врегулюванні конфлікту в Південній Осетії і Абхазії. Тоді він запропонував свій план, що передбачав повернення біженців, відновлення Абхазії на гроші Грузії і в майбутньому – визначення політичного статусу Абхазії.


Франк-Вальтер Штайнмаєр і Міхеїл Саакашвілі / фото EPA

Однак, цей план став неприйнятним для обох сторін і вже у серпні 2008 року конфлікт Грузії з Абхазією і Південною Осетією переріс у повномасштабні військові дії. Внаслідок цього, Грузія позбулась значної частини своєї території. Натомість, Росія вперше показала свої наміри щодо сусідніх демократій.

Друге пришестя Штайнмаєра у європейську політику

В ході своєї другої каденції на посаді міністра закордонних справ Німеччини брав активну участь у врегулюванні війни на Донбасі. 21 лютого 2014 року, у розпал Євромайдану, Штайнмаєр виступив одним із гарантів Угоди про врегулювання політичної кризи в Україні. Угода була підписана між тодішнім президентом України Віктором Януковичем і політичними лідерами Майдану – Віталієм Кличком, Арсенієм Яценюком і Олегом Тягнибоком.


Зустріч Януковича із пресдавниками Євромайдану/president.gov.ua

Вже після анексії Криму Штайнмаєр на посаді глави МЗС Німеччини готував список санкцій проти російських чиновників, бізнесменів і компаній.

У жовтні 2016 року в Берліні відбулася зустріч нормандської четвірки. Тоді ж Штайнмаєр запропонував формат врегулювання конфлікту на Донбасі, що згодом отримала назву «формули Штайнмаєра». Виходячи із заяв, які тоді робив німецький політик, формула передбачала проведення місцевих виборів на непідконтрольних Україні територіях Донбасу (тобто без передачі кордону України). Після того, як ОБСЄ визнало б вибори легітимними, особливий статус починав діяти на постійній основі.


Штайнмаєр поруч із Путіним та Сурковим під час зустрічі нормандської четвірки у Берліні / фото з Twitter Дмитра Смірнова

Це цікаво: Чи можна вважати формулу Штайнмаєра зрадою: ризики зустрічі в нормандському форматі

Що передбачає формула Штайнмаєра?1 жовтня Українська сторона підписала у Мінську формулу Штайнмаєра щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Насправді ж представник України в ТКГ Леонід Кучма передав представнику ОБСЄ Мартіну Сайдіку лист, у якому держава погоджується із формулюваннями формули Штайнмаєра, які раніше узгодили радники глав держав нормандського формату.

Згідно з формулою на постійні основі почне діяти тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Йдеться про закон про особливий статус Донбасу. Це відбудеться, якщо в ОРДЛО пройдуть вибори за українським законодавством, а також після публікації звіту ОБСЄ, де зазначатиметься: вибори відбулись у відповідності до стандартів ОБСЄ та міжнародних стандартів демократичних виборів.

Президент України наголосив, що вибори відбудуться лише за умови, що з окупованих територій Донбасу будуть виведені російські війська, а захоплена частина українсько-російського кордону буде передана під контроль України.

Чим Штайнмаєр займається зараз і що відомо про його особисте життя?

У 2017 році Штайнмаєр висунув свою кандидатуру на виборах президента Німеччини і здобув досить переконливу перемогу. На посаді президента, що у Німеччині вважається досить «церемоніальною», він бере активну участь у зовнішніх та внутрішніх справах країни.

Що стосується особистого життя, Франк-Вальтер Штайнмаєр перебуває у шлюбі з Ельке Бюденбендер.

Вона є суддею з адміністративних питань. Пара проживає разом зі своєю дочкою в одному із районів Берліна. У 2010 році Бюденбендер перенесла операцію із пересадки нирки, донором якої став її чоловік. У той час Штайнмайеру навіть довелося тимчасово припинити свою політичну діяльність.


Ельке Бюденбендер і Франк-Вальтер Штайнмаєр / фото Штефана Кюглера

Олексій Воронцов