Розрахунок прибуткового податку (PIT) для іноземців. Переваги розрахунку у Польщі.

Розрахунок прибуткового податку (PIT) для іноземців. Переваги розрахунку у Польщі.

До кінця квітня 2018 року слід подати прибуткову декларацію PIT за 2017 рік. Це стосується також іноземців, які в 2017 році працювали на трудовому договорі або договорі доручення, та пропрацювали понад 183 дні на території Польщі. Безліч іноземців часто, без обізнаності про переваги та без необхідних знань, відмовляються від розрахунку в Польщі на користь України. Проте, слід зазначити, що часто річний розрахунок в Польщі є додатковою перевагою для іноземця, оскільки вони, як і громадяни Республіки Польща, можуть скористатись з податкових пільг та отримати повернення переплаченого податку, який було сплачено після кожного пропрацьованого місяця, роботодавцем в Податковому управлінні.

Кожен випадок повинен розглядатися індивідуально, але в наступному прикладі я б хотіла проілюструвати, якою може бути перевага розрахунку. Нижче наведено можливість скористання з так званих податкових пільг на дітей – завдяки цьому можна отримати повернення податку.

Робота від 15.03.2017 р.  до 31.07.2017 р.

Дохід під час роботи – 9130,43 злотих

Витрати – 556,25 злотих

Дохід – 8574,18 злотих

Аванс на прибутковий податкок – 478 злотих

Соціальні внески – 1251,79 злотих

Внески за медичне страхування – 610,60 злотих

Допомога на 2 дітей – 2340,39 злотих

Отримана вище сума допомоги для двох дітей одночасно є відшкодуванням, яку отримуватиме кожна людина, яка розрахує податок у Польщі. Таким чином платник отримає 2340,39 злотих від Податкового управління, а вартість послуги за розрахунок податку становить лише від 50 до 100 злотих.

Розрахунок прибуткового податку іноземців працевлаштованих в Польщі

Іноземці, які працюють у Польщі, можуть бути потрактовані  як резиденти або нерезиденти. Все залежить від Вашого місця проживання в розумінні податкового законодавства.

Резидент Польщі – це та особа, яка перенесла свій центр особистого або ділового інтересу на територію Польщі. Так званий центр особистих інтересів – це місце де живуть члени найближчої родини, з якими вона пов’язує майбутнє або в якому дана особа веде постійну діяльність.

Іноземець, який перебуває на території Польщі понад 183 днів протягом податкового року, також вважається резидентом. Важливою інформацією для іноземців є те, що це перебування не повинно  тривати неприривно протягом певної кількості днів, досить пробути у Польщі понад 183 дні на рік. Також, варто мати на увазі, що для фізичних осіб податковий рік збігається з календарним роком.

Для того, щоб здійснити детальний аналіз та підготувати розрахунок прибуткового податку з вирахуванням можливих пільг, слід звернутися до бухгалтерської фірми, яка має досвід в розрахунку іноземців. Завдяки цьому Ви матимете впевненість, що всі документи будуть підготовлені відповідно до податкового законодавства Польщі, а Ви отримаєте всі відшкодування.

Агнєшка Тивонюк

Голова управління компаній Optimum Consulting Group експерт з фінансового та управлінського обліку. Член Асоціації бухгалтерів у Польщі.