SGH Ukrainian Week: Український тиждень у Варшаві

SGH Ukrainian Week: Український тиждень у Варшаві

13-16 травня 2024 року Варшавська школа економіки стала місцем проведення унікальної події – SGH Ukrainian Week, організованої Студентським науковим колом відбудови України у співпраці з Уповноваженим ректора з питань співпраці з українськими університетами, що об’єднала експертів, студентів та активістів з Польщі та України для обговорення майбутнього України, викликів, що стоять перед країною, та можливостей для відновлення. УПМП виступила інформаційним партнером, і я, як головний редактор, мала можливість узяти участь у цій зустрічі, яка була насичена цінними дискусіями і культурними заходами.

Український тиждень SGH розпочався 13 травня з відкриття виставки фотографій проєкту «Ukraїner» та показу українського фільму. Виставка, що демонструє розмаїття і красу України, стала чудовим вступом до дискусії про виклики та поточну ситуацію в Україні.

На другий день відбулася панельна дискусія на тему «Відновлення України: виклики та можливості». У ній взяли участь Василь Зварич, Посол України в Польщі, Адам Слапка, Міністр у справах Європейського Союзу, Олександра Вишневська, Віце-президент Польсько-української парламентської групи, Анджей Дрозд, Віце-президент Польсько-української господарчої палати та Пьотр Вахов’як, Ректор Варшавської школи економіки. Модератором був доктор Якуб Карновський з Варшавської школи економіки.

Василь Зварич підкреслив ключову роль Польщі у процесі відновлення України. Він сказав: «Без Польщі не буде відбудови України. Польща постачає будівельні матеріали, виграє державні тендери і є одним з наших найважливіших партнерів». Він також підкреслив важливість молоді та її роль у майбутньому України. «Роль української молоді неможливо переоцінити. Саме вона будуватиме майбутнє нашої країни”, – додав пан Зварич. Він також наголосив на важливості міжнародної підтримки: «Ми займаємося багатьма речами одночасно – розширюємо партнерство, захищаємося, дбаємо про економіку, намагаємося наблизитися до ЄС».

Посол України в Польщі Василь Зварич, голова ТПУ Вероніка Марчук,  шеф-редактор УПМП Анна Стожко

Адам Шлапка відзначив важливість міжнародної підтримки та інноваційних рішень, які можуть прискорити відновлення країни.

Олександра Вишневська зазначила, що Україні потрібен новий план Маршалла, щоб успішно інтегруватися до Європейського Союзу та НАТО. «Вступ до Європейського Союзу, а в майбутньому і до НАТО, має вирішальне значення. Нам потрібен новий план Маршалла для України, який став би найбільшою історією успіху 21-го століття. Доля України розігрується зараз! Україна справляється, але вона потребує військової і оборонної допомоги, тому що вона під ракетами! То наша війна! Відкинути Росію якомога далі – це наше завдання”, – сказала пані Вишневська. Вона також наголосила на необхідності реінтеграції окупованих територій і залучення польських компаній: «Польські компанії в Україні працювали і працюють. Нам потрібно визначити пріоритети, застрахувати інвестиції та діяти швидко».

Наступна панель «Україна та Європейський Союз – win-win?» пройшла під модераторством Марека Татали з Фонду економічної свободи. Серед учасників були професор Артур Новак-Фар, член Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Леся Забуранна, професор Микола Гнатюк та президент Українського дому Мирослава Керик. Дискусія була зосереджена на потенційних сценаріях та викликах, з якими може зіткнутися Україна після вступу до ЄС. Було обговорено основні переваги та труднощі членства України в ЄС, а також кроки, які необхідно зробити країні, щоб максимально використати потенціал інтеграції.

Третій день заходу був присвячений ролі жінок у відновленні України. У дискусії «Україна – це жінка сьогодні», яку модерувала д-р Ірина Дегтярьова з Варшавської школи економіки (SGH), взяли участь Вероніка Марчук, Олена Цибух, Анна Горкун та д-р Вікторія Гурочкіна. Вони обговорили виклики та досягнення жінок у дипломатії, науці, бізнесі та неурядових організаціях під час війни крізь призму колосального на сьогодні жіночого досвіду.

Панельна дискусія завершилася приємною несподіванкою для Вероніки Марчук, яка була удостоєна нагороди «Українська Берегиня» за багаторічну підтримку України, як подяку за допомогу дітям, жінкам та організацію великої кількості гуманітарної, медичної та іншої допомоги. Вероніка Марчук вже 20 років очолює Товариство Друзів України, в Україні очолює Міжнародну Амбасаду Жінок-Підприємниць, а також обіймає посаду заступника голови Ради ПУГП у Варшаві. Її діяльність протягом багатьох років зосереджена на підтримці ініціатив, спрямованих на розвиток, а тепер і на відновлення України, а також на сприянні міжкультурному діалогу. Вона відома як організатор великих польсько-українських проєктів, медіа-активностей та допомоги Україні у важкі часи війни, що ще раз підкреслює її заанґажованість та відданість питанням, важливим для обох країн.

Заключна панель третього дня під назвою «Світ належить молодим(?)» була присвячена ролі молоді у формуванні майбутнього України. Експерти обговорили виклики та можливості, з якими стикається молодь, а також ініціативи, спрямовані на підтримку її соціальної, економічної та політичної активності. Молодь розглядається як ключовий елемент у побудові сучасної держави, а її активність може сприяти позитивним змінам в Україні та світі.

Український тиждень SGH завершився концертом «Завжди вільні: SGH edition», який став символічною кульмінацією цього надихаючого заходу. Це був простір для подальших дискусій, обміну досвідом та побудови мостів між Польщею та Україною.

SGH Ukrainian Week виявився не лише місцем для цінних дискусій та обміну знаннями, але й платформою для побудови міцних польсько-українських відносин. Захід продемонстрував важливість співпраці і взаємної підтримки у процесі відновлення України. Натхненні дискусії та культурні заходи забезпечили учасників цінними знаннями і новими перспективами, залишивши незабутні враження.

Анна Стожко

Шеф-редактор UPMP, журналіст проєкту StopLie, ведуча програми "Філософія особистості з Анною Стожко". Член Спілки польських журналістів. Координатор проєктів Польсько-Української Господарчої Палати. Проєктний директор БФ Польсько-Українського Партнерства