Співпраця PL-UA в розвитку українських регіонів та новостворюваних громад

Співпраця PL-UA в розвитку українських регіонів та новостворюваних громад

Одним з заходів, яким ми з колегами і партнерами з Польщі та України завершували минулий рік було проведення 12 грудня Польсько-Української Конференції «Міська економіка та територіальний розвиток».

В мережі та медіа вже були певні публікації та фото і відеоматеріали стосовно даного заходу. Зокрема більш детальний матеріал можна проглянути за посиланням:
https://upmp.news/…/polsko-ukrayinska-konferentsiya-v-kiye…/
Принагідно ще раз хочу висловити слова особливої подяки за участь в організації і проведенні цього важливого заходу нашим польським друзям – Послу Польщі в Україні п.Яну П’єклу, керівнику Закордонного торговельного бюро в Україні польської державної агенції з інвестицій та торгівлі п.Каролю Кубіці, Голові правління МСППУ Пйотру Цярковському, Голові правління Європейського інcтитуту нерухомості п.Яцеку Колібському. Окремі слова подяки за співпрацю і участь народному депутату, Секретарю Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Михайлу Хмілю і всім нашим шановним спікерам та учасникам.


Даний захід ми проводили після двох важливих грудневих Свят, які символічно ідуть один за одним в нашому державному календарі:
1. День Збройних Сил України – 6 грудня
2. День Місцевого Самоврядування – 7 грудня
Символізм, як на мене, полягає в тому, що з точки зору виживання і подальшого розвитку України, як держави, якщо не торкатись релігійних питань, не має речей важливіших чим українське Військо яке відродилося в результаті війни проти російського агресора і успішно зміцнюється в результаті реформ і зміни державних пріоритетів, і українське місцеве самоврядування, яке відроджується через реформу децентралізації і кардинальне збільшення його можливостей, прав та відповідальності. Польща приймала, приймає і сподіваюсь і надалі буде активно приймати участь в підтримці України в цих важливих сферах.
Зокрема, Польща є третьою за обсягами військової торгівлі і допомоги Україні країною, після США і Канади. Багато Польща зробила і для підтримки української децентралізації. Причому Польща, базуючись на власному досвіді суспільно-економічної трансформації, проводила цю діяльність ще задовго до того, як відповідною тематикою зацікавились ряд інших країн-донорів. Нажаль сьогодні, на мою суб’єктивну точку зору, ця польська допомога не завжди відповідно усвідомлюється, враховується і реалізується, як на державному, так і на громадському рівні. Якщо глянути, наприклад, на сайти українських урядових проектів децентралізації, то в значній мірі вони відображають допомогові програми структур ЄС і наприклад Німеччини. Мабуть заслужено… Але разом з цим «польський слід» там відшукати важко, хоча наприклад, ще в 2016-2017 роках з ініціативи Міністерства Розвитку Польщі в Україні реалізовувався проект «Ріст інвестиційної привабливості України та конкурентоздатності її регіонів», а Польща приймає активну участь в відповідних проектах ООН для України і також є одним з фундаторів і учасників Програми «U-Lead». Згадана груднева конференція в Києві, була в числі іншого і нашою спільною спробую дещо підправити таку не зовсім правильну, на мою думку, ситуацію. Нашою Грудневою конференцією ми хотіли також зробити окремий акцент на активізації польсько-української співпраці в РОЗВИТКУ українських регіонів, їх модернізації, підтримці новостворюваних і діючих територіальних громад.
На нещодавньому третьому Форумі об’єднаних громад 5 грудня в Києві Президент України озвучив що в перше за всі роки незалежності частка бюджетів місцевих рівнів нещодавно сягнула 52% у зведеному бюджеті української держави. На мою думку це надзвичайно важлива в нашому економічному існуванні подія, про яку не зовсім проінформоване українське суспільство і наші закордонні партнери. Разом з цим на цьому ж Форумі місцевого самоврядування заступник Міністра фінансів України Юрій Джигир зауважив, що Україна досягла межі перерозподілу загальних податків з центрального рівня на користь місцевого. Дальше можна досягати збільшення коштів в громад і регіонів тільки через розвиток і збільшення бази оподаткування «розщеплених податків» (зокрема податку з фізичних осіб). А це в свою чергу не можливе, якщо на місцях не буде активно розвиватись підприємництво, бізнес, не будуть залучатися нові інвестиції в розвиток місцевої економіки та відповідної інфраструктури. Це важливо для створення нових робочих місць в регіонах, що в свою чергу призведе до зменшення трудової міграції українців за кордон зокрема до Польщі. Тому я, в числі іншого через вищевказане, останні роки, спілкуючись з польськими колегами, стараюсь наголошувати на питанні збільшення польських інвестицій в Україні, а також важливості впровадження значного числа проектів спільної виробничої кооперації українських і польських підприємств. Сподіватись на українську робочу силу виключно, як на демографічний ресурс для польської економіки, це не зовсім партнерський підхід, в т.ч. в контексті потреб розвитку самої України. Потрібно шукати Win-Win рішення і їх ключ, як на мене лежить зокрема в спільній участі в розвитку регіонів і двосторонній промисловій та іншій кооперації.
Вже на сьогоднішній день Польща є одним з основних торгово-економічних партнерів України і займає, наприклад, 2 місце серед країн світу по експорту українських товарів. Практично експорт українських товарів до Польщі наздоганяє і сподіваюсь найблищим часом перевищить український експорт до РФ, а наш товарообіг з Польщею по підсумкам 2018 року перевищить 7 млрд. доларів (попереднього піку торгового обороту Україна та Польща досягли в 2008 році, коли він складав 8,8 млрд. доларів).

З початку 2019 року вже триває робота по формуванню і структуруванню спільної інформаційно-координаційної та навчальної платформи відповідних польських проектів, партнерів та можливостей для України, яка буде інтегрована з іншими національними і міжнародними ресурсами, проектами і програмами, які реалізуються в Україні по тематиці грудневої конференції і зокрема тими установами, програмами і проектами, представники яких прийняли участь в її проведенні. Причому основний акцент особисто я роблю на пошуку інструментів розвитку територій з використанням досвіду польської економічної трансформації. Вже цього року відбулось кілька робочих зустрічей зокрема по тематиці польсько-української співпраці в розвитку індустріальних парків, спеціальних економічних зон та спільної виробничої кооперації, питань транспортної інфраструктури і безпеки руху. Дуже важливою, в контексті розвитку територіальних громад, є підгрупа яка у нас зараз формується в питанні енергоефективності, адже вивільнені в результаті заощадливого використання енергії кошти в числі іншого дають можливість в подальшому спрямовувати їх в розвиткові проекти. Достатньо несподівано для мене в рамках платформи формується хороша підгрупа, яка спеціалізується на питання пов’язаних з переробкою побутових та інших відходів, за що я особливо вдячний Івану Ландарю, який є одним з авторитетніших експертів в питанні переробки і за господарювання комунальних та інших відходів. Підсумовуючи – розвиток територій і підтримка діючих та новостворюваних українських територіальних громад в т.ч. в питаннях розвитку підприємництва, бізнесу, відповідної місцевої інфраструктури, спільні проекти зовнішньоекономічної діяльності зокрема експорту продукції місцевого малого і середнього бізнесу, налагодження співпраці місцевих громад і регіонального бізнесу з відповідними польськими партнерами, залучення польських партнерів в проекти модернізації українських регіонів, повинні стати важливими пріоритетами польсько-української співпраці та партнерства на 2019 рік.
Олег ДУБІШ

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати