СПІВПРАЦЯ УКРАЇНИ, ПОЛЬЩІ, ЛИТВИ В СФЕРІ ІНДУСТРІЇ 4.0

СПІВПРАЦЯ УКРАЇНИ, ПОЛЬЩІ, ЛИТВИ В СФЕРІ ІНДУСТРІЇ 4.0

З великим інтересом 30 серпня прийняв участь в роботі конференції «Розвиток кластерів в ІоТ – обміни Україна – Польща».

На фоні масової трудової міграції українців до Польщі, відсутністю\недостатнім рівнем (як кому подобається) в країні системної державної промислової політики, мені видаються надзвичайно важливими і корисними всі ініціативи організованої бізнесової громадськості і інших спрямовані на «ре-індустріалізацію» України і розвиток Індустрії 4.0. зокрема.

В своїх контактах з польськими колегами (і не тільки) я стараюсь весь час переконувати їх в потребі координації і навіть вироблення\координації спільної промислової політики між Україною, Польщею та іншими нашими партнерами з ЄС. Україна не може постійно бути кадровим донором та сировинним партнером, або ж простим ринком збуту для виробників інших країн. Потрібна взаємовигідна, системна і постійна співпраця на інших засадах. Тим паче що можливості в т.ч. фінасові і інституційні інструменти для цього є. Потрібні ініціатива, політична і інша воля та щире бажання до співпраці. Про це я також буду сьогодні говорити на відповідній панелі під час XXVIII Економічнго Форуму, який з 4по 6 вересня проходить в польській Криниці-Здруй (Krynica-Zdrój).

А ралізований з ініціативи Асоціація Підприємств Промислової Автоматизації України (АППАУ) проект в рамках програми ЄС ЕаР Plus , який АППАУ с січня 2018 року вела разом з польськими партнерами – Люблінським науково-технічним парком та кластером «ІоТ Польща» один із перших паростків такої фахової співпраці в цих важливих питаннях. Велика подяка АППАУ за цю ініцативу, роботу і відмінно проведену 30 вересня конференцію !!!


Важливо те що на конференції значна увага була приділена так званій «Кластерній темі». Всіх , хто зацікавлений темою Індустрії 4.0. та «ре-індустріалізації» в Україні в цілому запрошую ознайомитись з спеціальним підсумковим звітом підготовленим АППАУ про вищезгаданій темі, який опублікований за посиланням: https://industry4-0-ukraine.com.ua/…/zv%D1%96t-po-konferen…/.

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати