Страховикам потрібно серйозно підходити до вивчення явища трудової міграції

Страховикам потрібно серйозно підходити до вивчення явища трудової міграції

13-16 лютого 2019 року у місті Яремче відбувається XV-та  Міжнародна Карпатська страхова конференція, в якій беруть участь провідні експерти в області страхування з України та зарубіжних країн. Під час конференції з доповіддю виступив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування, Василь Воскобойник. Він розповів, що являє собою сучасна трудова міграція, зокрема в Європі і в Україні і яким чином страховий бізнес може забезпечити безпеку трудових мігрантів.

Українець, що працює за кордоном, не отримує страховий стаж роботи на батьківщині, та не зможе розраховувати на достойну пенсію. Люди, яким більше 35 років, це дуже добре розуміють. Що їм можна робити в цій ситуації? Сплачувати гроші до пенсійного фонду, як пропонує міністр Соціальної політики України. Так, це може бути виходом, але проблема полягає в іншому – українці не вірять своїй державі. При цьому ринок трудових мігрантів – самий недооцінений ринок в Україні, який завдяки перерахуванням грошей додому формує 10% і більше ВВП країни. В людей є гроші, зароблені за кордоном і вони можуть вкладати їх у свої майбутні пенсії. Потрібно тільки достукатися до них та стимулювати до дії.

Ринок міжнародного працевлаштування України зараз істотно змінюється. Компанії – посередники, які працюють на ньому легально, вже не беруть з українців гроші за працевлаштування. Тобто для шукачів роботи вакансії згодом будуть безкоштовні, а посередники отримуватимуть гроші з працедавців, які шукають собі персонал. З одного боку, це нанесе удару по шахраям, які беруть гроші за працевлаштування і потім не забезпечують людей роботою. Але з іншого боку, найближчим часом з’явиться велика потреба у страхуванні відповідальності громадян або бізнесу за невиконані зобов’язання. Безкоштовність послуг призведе до збільшення випадків непорядної поведінки з боку громадян України – трудових мігрантів, які отримавши безкоштовно послуги у вигляді готових документів, відмовляться їхати до узгодженого роботодавця.

“Страховикам потрібно серйозно підходити до вивчення явища трудової міграції та формувати  змінювати відношення громадян до ринку страхування, а страховикам до громадян”, – зазначив Василь Воскобойник.

Ринок трудової міграції українців – це не тільки великий у грошовому вимірі ринок, але й можливість задовольнити намагання мільйонів українців вирішити питання зі своїм пенсійним забезпеченням. Крім того, страхування відповідальності громадян за невиконання своїх зобов’язань перед роботодавцями відкриває можливості для партнерства між компаніями – посередниками у міжнародному працевлаштуванні та страховими компаніями.

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування