У Чехії бракує 300 тисяч працівників

У Чехії бракує 300 тисяч працівників

У червні вдвічі збільшили квоту на роботу українців у Чехії. Тепер легальне працевлаштування зможуть отримати 40 тис. людей, замість 19,6 тис.

Наша країна співпрацює з Чехією за програмою “Проект Україна” з 2016 року. За нею запрошують на легальну роботу кваліфікованих спеціалістів: слюсарів, токарів, лікарів, хіміків і пивоварів. Також надають дозволи на роботу спеціалістам, яких можна навчити на місці. Це водії, будівельники та різноробочі. За даними міжнародних агенцій працевлаштування, в Чехії бракує 300 тис. працівників.

— Українці вигідні для чеського уряду. Швидко опановують чеську мову, добре адаптуються до життя і з часом стають “своїми”. Не потребують соціальної допомоги чи фінансової для оренди квартири. Також дають змогу відмовлятися від прийому біженців із Близького Сходу й Африки. Уряд Чехії розповідає, що вони начебто прийняли біженців з України, хоча це насправді трудові мігранти, — говорить президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Заробітки на 20 відсотків більші, ніж у Польщі. Багатьом трудовим мігрантам Чехія цікава ще й тому, що розташована поряд із Західною Європою. І в подальшому звідси легше поїхати до багатших країн — ­Німеччини чи Австрії.

121 086 українців працюють і легально проживають у Чехії. Такі дані наводить Міністерство закордонних справ України. Це 20% від кількості усіх іноземців у Чехії. У середньому за місяць українці отримують 1500 євро — 45 тис. грн.

Джерело: Газета

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування