У Литві підготували нові закони, що зачеплять працівників з України

У Литві підготували нові закони, що зачеплять працівників з України

Міністерство соціального забезпечення та праці Литви підготувало проекти законів, які встановлять порядок ідентифікації особистості будівельників. 

За порушення нових правил Кодексу адміністративних правопорушень і закону про зайнятість передбачені штрафи від 500 до 7000 євро. Мета закону – знизити масштаби “тіньової” економіки. За ініціативою, для прозорої діяльності в сфері будівництва необхідно буде купувати карту ідентифікації особистості.

“Мета проектів – зробити так, щоб у кожної самозайнятої фізичної особи в сфері будівництва та у юридичної особи, що виконує будівельні роботи, були ідентифікаційні карти. Робітники повинні бути внесені в спеціальну інформаційну систему”, – сказано в документі. Завдяки наявності карти будівельника, держвідомствам, які здійснюють контроль, буде простіше встановити особу працівника на будмайданчику і його роботодавця. Крім того, це буде гарантом того, що люди на будівництві працюватимуть легально (це допоможе оперативно виявити нелегалів).

Крім того, це допоможе визначити місце роботи конкретної людини в реальному часі, не буде можливості працювати в “тіні”. Контроль буде здійснюватися дистанційно. Карта будівельника дозволить провести облік робочого часу, це допоможе уникнути неточностей в фіксації часу роботи та розмір зарплати. На здійснення цього проекту буде потрібно 1,5 млн євро, а потім по 200 тис. євро в рік для підтримки інформаційної системи. Кошти виділятимуть з держбюджету. За систему відповідатиме Державна інспекція з праці (ДІП).

У супровідних документах вказано, що в будівельному секторі Литви фіксують найбільше “тіні”. У цьому секторі працюють близько 95 тис. осіб, з них 25 тисяч – за бізнес-посвідченям, а ще 14 тисяч – за довідкою про індивідуальну діяльність.

У документі сказано, що іспекторам складно з’ясувати, на яку компанію працюють виявлені на будівництві нелегальні працівники (багато з яких приїздять з України), а генпідрядники зазвичай не можуть пояснити, коли і працівники яких компаній приходили на конкретний об’єкт і працювали там. Штраф фізичним особам складе від 500 до 1100 євро, а за повторне порушення – від 1100 до 2250 євро. Юридичним особам буде призначатися штраф від 1100 до 2250 євро, а за повторне – від 4000 до 6000 євро.

Штраф за порушення порядку, встановленого в законі про зайнятість, в випадку з юридичними особами (роботодавцями) складе 800-1200 євро за кожного працівника. За повторне порушення – від 5000 до 7000 євро. Підрядник або будівельник (замовник) за порушення порядку отримує штраф в розмірі 2000-5000 євро, за повторне порушення – 5000-7000 євро. Нововведення планують впровадити в 2020-2021 роках.

Джерело: Українська правда

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування