Україна може втратити кожного десятого українця

Україна може втратити кожного десятого українця

Човникова трудова еміграція дає шанс зберегти громадян, але для цього потрібно якомога швидше покращити економічну ситуацію.

Ще не так давно Андрій Литвиненко воював проти російських сил на Сході України. Сьогодні ж український ветеран війни працює на складі одного з супермаркетів у сільській місцевості в Польщі. Не маючи змоги забезпечити дружину і трьох дітей, працюючи водієм в Україні, він нещодавно поїхав у сусідню країну за кращою платнею.

«Ми воювали на війні, щоб справи пішли краще, але нічого не змінилося. Друзі помирають і це все. Решта лишається, як і було», – сказав 36-річний ветеран журналістам, пише Washington Post.

Видання нагадує, що Україна готується до проведення президентських виборів, намічених на найближчу неділю. Але багато хто вже «проголосував ногами», залишивши країну, загрузлу в корупції й нерівності, якій вже п’ять років доводиться захищатися від Росії. Війна вже забрала життя 13 тисяч людей, але її кінця досі не видно на горизонті.

Оскільки Росія незаконно взяла під контроль Крим, а також підтримує самозвані «республіки» на Донбасі, уряд в Києві не може виконати прагнення приєднатися до ЄС і НАТО. Прості українці прагнуть отримати кращі зарплати. Але їхні доходи застрягли на рівні 350 доларів в середньому. Бізнес-кола добиваються прозорості й передбачуваності, але часто їм доводиться зіштовхуватися з корумпованими чиновниками, які вимагають хабарі. Тож багато українців, які мріють про достойне життя, шукають можливості деінде.

З 44 мільйонів громадян України близько 5 мільйонів тепер працюють за кордоном, згідно з підрахунками всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування. Тобто більш ніж кожен десятий українець працевлаштований в іншій країні. Президент асоціації Василь Воскобойник каже, що масштабна еміграція допомагає «випустити пару», скорочуючи значною мірою безробіття в Україні й сприяючи потоку великих сум іноземної валюти в економіку. Оскільки заробітчани пересилають зароблене додому. Ці перерахунки минулого року досягли 11,6 мільярда доларів. Очікується, що цього року сума зросте до 12,2 мільярда доларів, що буде дорівнювати 12% ВВП України.

«Це великі суми. Більші, ніж ми отримуємо від МВФ чи від іноземних інвесторів», – сказав Воскобойник.

Для українського уряду цього мало і він розмірковує про запровадження нового законодавства, яке буде обкладати податками заробітки в інших країнах. Багато українців працюють за кордоном сезонно, повертаючись додому часто через юридичні обмеження ЄС. Це створює своєрідну човникову міграцію, яка лишає можливість того, що українці все ж залишаться вдома, якщо економічна ситуація в Україні покращиться.

«Але рано чи пізно, якщо люди побачать, що змін немає, ми втратимо їх», – вважає Воскобойник.

Джерело: УНІАН

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування