Україна потребує трудових мігрантів

Україна потребує трудових мігрантів

25 січня 2019 у польському місті Жешув відбувся 12-ий Форум «Європа – Україна», на якому одною із основних тем було обговорення проблематики, повязаної з трудовою міграцією. Це явище стало світовим трендом за останні роки і Україна є його частиною. Не можна недооцінювати масштаби трудової міграції, а з іншого боку робити алармістські заяви, на кшталт того, що всі українці поїдуть шукати роботу за кордоном. З іншого боку, вже сьогодні треба створювати передумови для залучення трудових мігрантів з інших країн до України. Для зростання економіки та підтримці соціального забезпечення старих людей потрібно створювати нові робочі місця, на яких зараз вже немає кому працювати. При цьому, частина українців, навіть за умови зростання вітчизняної економіки, буде продовжувати працювати за кордоном, насамперед, у країнах ЄС, адже там зараз створені умови для доброго заробітку та життя.

«Шляхи вирішення проблеми трудової міграції в Україні – це підняття рівня економіки, підвищення ефективності праці та зарплатні. А також – запрошення трудових мігрантів з інших країн та створення можливостей для трудової міграції в нашій країні. Потрібно розуміти, що частина населення буде постійно їхати на заробітки за кордон, а ще якась частина буде емігрувати назавжди. З іншого боку, європейська економіка конче потребує робочих рук, без українців вона не зможе обійтись і готова пропонувати гроші, які у чотири-п’ять разів більші за ті, що можна отримати вдома за таку ж роботу», – заявив Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

«Немає жодних сумнівів, що зараз ми живемо в період глобальної мобільності, коли люди багато переміщуються. Міграція є необхідним процесом у зв’язку з демографічним чинником, а також диспропорцією в економічному розвитку у світі. Міграція – це неминучий процес, який за умови хорошого управління є навіть бажаним. Добре керовані міграції приносять користь країні походження, приймаючій країні, самим мігрантам й усьому суспільству», – розповіла Анна Ростоцька, директор представництва Міжнародної організації з міграції (IOM) у Польщі.

«Кількість мігрантів, які залишають Україну, буде постійно зростати. Тому, тим людям, які роблять різні прогнози розвитку економіки та суспільства, потрібно враховувати цей фактор вже сьогодні, тому що завтра буде запізно. Не можна боятись трудової міграції, не треба вигадувати ніяких теорій. Потрібно відноситись до неї дуже прагматично», – додав Анджей Дрозд, віце-президент Польсько – Української Господарчої палати. 

«Країни ЄС можуть по-різному використовувати свої правові системи і тим самим конкурувати в сфері працевлаштування іноземців. Це створює надзвичайно цікаву, навіть унікальну ситуацію трансгранічного ринку праці. В часи глобалізації процеси трудової міграції являють собою природнє, соціальне та економічне явище, яке відбувається спонтанно і його важко контролювати та передбачати, навіть науково або з юридичної точки зору», – сказав Павел Кулага, Голова комітету Польсько-Української Господарчої палати з питань міграції та працевлаштування.

Довідка:

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що збираються шукати роботу за межами України.

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування