Українські трудові мігранти – найбільший інвестор в економіку залишається непомітним та незахищеним

Українські трудові мігранти – найбільший інвестор в економіку залишається непомітним та незахищеним

На сьогодні українські трудові мігранти є найбільшими інвесторами в Україну (надіслали $9,3 млрд на батьківщину в 2017 році, чи близько 10% ВВП) і підтримують її макроекономічну стабільність. Державі необхідно забезпечити їхній захист а також розробити і втілити у життя послідовну та логічну політику в цій галузі та нарешті підрахувати – скільки українців працює за кордоном. Трудова міграція буде тільки набирати оберти у найближчі роки.

«77% наших заробітчан виконують в Польщі фізичну роботу, 16% – роботу в сфері послуг і тільки 3% – інтелектуальну працю. Дві третини українських заробітчан шукали роботу за кордоном через родичів та знайомих. Найважче для 40% українських заробітчан – це розлука з родиною. 90% заробітчан не планують купляти житло у Польщі, а також відкрити там бізнес. З тих українців, що працювали у Польщі, 30% хочуть знову повернутися на роботу до цієї країни, а 27% планують працевлаштуватися у Німеччині», – заявив керівник Соцiологiчної групи «Рейтинг» Олексiй Антипович.

«130 тис українських моряків знаходяться сьогодні на світовому флоті. Ці люди є висококваліфікованими спеціалістами, затребувані за кордоном. Мінімальна заробітна платня, яку отримують наші моряки складає $1800 на місяць. А українські капітани отримують ставки від $1000 на день. Вітчизняні моряки пересилають на рік додому близько $2 млрд, з яких $1 млрд 200 млн ідуть до одного міста – Одеси. В той же час влада ускладнює ведення бізнесу для українських компаній, які працевлаштовують моряків. Всі законодавчі акти, які приймаються сьогодні, ніяким чином не покращують ситуацію у цій галузі», – повідомив генеральний директор Всеукраїнського об’єднання крюінгових компаній В’ячеслав Кисловський.

«Очевидно, що Україна знаходиться на тому етапі розвитку, коли трудові мігранти є досить суттєвою складовою української економіки. І ті кошти, які щороку надходять від них додому, справді складно порахувати. Звичайно, позитивом є той факт, що в Україну від трудових мігрантів заходять такі кошти, які є значно більшими за будь-які офіційні інвестиції. Ці гроші потім витрачаються в нашій країні. В українських реаліях ми маємо максимально лояльно відноситись до діяльності, пов’язаної з трудовою міграцією і принаймні, жодним чином не намагатись заважати їй. В тому числі бюрократичними препонами, тому що за всіма цими діями як правило виникають можливості для корупції», – розповів голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

«Давайте візьмемо статистику, яка є у Державній службі зайнятості і побачимо, що в 2017 році через ліцензовані компанії посередники на роботу в Польщу виїхало 12,4 тис осіб (а по всьому світу таким чином працевлаштовано 83,8 тис українців). В той же час, за інформацією польського уряду, ця країна видала в 2017 році 1 млн 700 тис запрошень для українців на роботу. Звичайно, треба враховувати, що деякі українці отримують запрошення, але не їдуть на роботу, а деякі використовують два запрошення на рік, але я ще раз хочу порівняти ці дві цифри – 1 млн 700 тис та 12,4 тис. Висновок дуже простий – більшість українців працевлаштовуються в Польщі за допомогою «сірих» посередників чи відвертих шахраїв. Що робить українська держава сьогодні для вирішення цієї проблеми? Вона ускладнює ведення бізнесу для легальних компаній – посередників з України», – повідомив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Довідка:

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що збираються шукати роботу за межами України.

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування