В Києві пройшов ІІ Форум Агенцій регіонального розвитку України.

В Києві пройшов ІІ Форум Агенцій регіонального розвитку України.

З великим інтересом прийняв участь в ІІ Форумі Агенцій регіонального розвитку «АРР – дієвий інструмент регіонального розвитку», який 2 жовтня пройшов в актовому залі Києво-Могилянської бізнес-школи, за сприяння відповідної групи радників програми «U-LEAD» (керівник п.Ю.Третяк), Міністерства закордонних справ та інших структур Польщі, Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, EVON group, Future Processing Ukraine, Асоціації малих міст України, Польсько-Української Господарчої Палати та її Бізнес Центру.

Всі панелі форуму були надзвичайно змістовними і пізнавальними, однак особисто я окремо хотів би відзначити панельну дискусію на тему «Ключові інструменти регіонального розвитку» в якій зокрема йшлося про такі важливі інструменти розвитку територій, як підтримка і розвиток на місцях підприємництва – малого і середнього бізнесу (МСБ), створення індустріальних парків, проекти державно-приватного партнерства, покращення інвестиційного клімату. Саме в цих питаннях Польща досягнула особливих успіхів, що в числі іншого зумовило її актуальні соціально-економічні досягнення.

Дану панель, як на мене, надзвичайно професійно та цікаво модерував радник програми «U-LEAD з Європою» п.Василь Федюк, з яким під час перерви було можливість більш детально обмінятись думками про поточну ситуації і проговорити деякі спільні професійні плани на майбутнє.


Форум також був покликаний привернути увагу до проблем законодавчого регулювання діяльності та функціонування Агенцій, суті та якості вимог та критеріїв щодо розвитку регіонів, наявності відповідного фінансового забезпечення.
Як на мене, питання сталості і успішної діяльності Агенцій дуже важливе. Адже основна мета та завдання Агенцій регіонального розвитку (АРР) — це підвищення конкурентоспроможності та розвитку кожної громади. В цьому питанні під час свого виступу на форумі підтримав Агенції регіонального розвитку Перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Дмитро Живицький. «Сьогодні Міністерство розвитку громад та територій України виступає в ролі комунікатора та координатора між державними органами та міжнародними організаціями щодо координації процесів розвитку і реалізації реформ, спрямованих на регіональний та місцевий розвиток», – зазначив Дмитро Живицький.


«Міністерство планує побудувати модель співпраці з АРР за принципом: офіс управління проектами в міністерстві – агенція регіонального розвитку – офіс управліннями проектами в громадах. Ця структура здійснюватиме координацію проектів як на загальнодержавному рівні, так і на рівні громад», – сказав Дмитро Живицький.
Він зазначив, що ініціатива з реалізації проектів, спрямованих на регіональний розвиток, має йти від АРР, оскільки вони є зв’язною ланкою між громадами та центральними органами виконавчої влади.
«Сьогодні нам потрібно зрозуміти, чого не вистачає Агенціям, щоб стати справжніми провідниками змін на місцях. Наступного року буде змінено принципи та підходи відбору проектів на фінансування з ДФРР (Державний фонд регіонального розвитку): буде вимірюватись вплив проектів на розвиток регіонів, чи будуть створені нові робочі місця, чи збільшуватиметься валовий регіональний продукт. І саме АРР мають працювати з місцевою владою над розробкою і реалізацією проектів, направлених на розвиток територій», – наголосив Дмитро Живицький.


На форумі також розглядались інші питання стратегії розвитку регіонів, ключових інструментів для реалізації програм стратегічного значення, а також історії успішної реалізації та функціонування таких дієвих проектів, як «Чортків Вест», Вінницький індустріальний парк, тощо.

Олег ДУБІШ

 

 

 

 

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати