В м.Кєльце проходить щорічна Оборонна Виставка (MSPO)

В м.Кєльце проходить щорічна Оборонна Виставка (MSPO)

Традиційно після Економічного Форуму в Криниці відвідую щорічну Оборонну Виставку (MSPO) в польському м.Кєльце.

Традиційно після Економічного Форуму в Криниці відвідую щорічну Оборонну Виставку (MSPO) в польському м.Кєльце. Не став винятком і вересень 2019 р. Тим паче, що під час Форуму в Криниці 3 вересня 2019 однією з найцікавіших панелей для мене стала дискусія на тему «Співпраця в Галузі Оборонно-промислового комплексу» під час, якої Україну представляли Микола Сірук з Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння і Юлія Висоцька з Ліги Оборонних Підприємств України.

MSPO (Міжнародний Салон Оборонної Промисловості) в польському Кєльце одна з найбільших оборонних виставок не тільки в Центральній Європі але і у Світі. В цьогорічній 27-ій виставці MSPO прийняли участь понад 600 підприємств ВПК з різних країн.

В перший день роботи виставку відвідали Президент Польщі Анджей Дуда і Міністер оборони Польщі Маріуш Блащак, які звернули особливу увагу на нові зразки продукції оборонно-промислового комплексу Польщі.

Цього року провідною країною, учасником MSPO стали Сполучені Штати Америки (США), експозиція яких розташувалась на поверхні 1500 м.кв. і яка викликала особисто в мене особливу зацікавленість. В виставці прийняло участь 65 компаній з США і американське представництво цього року було найбільшим за всю багаторічну історію проведення MSPO.

Почесним Гостем американської експозиції став полковник Alfred Merrill Worden – американський астронавт, полковник United States Air Force, учасник місії Apollo 15. Американський астронавт, крім участі в MSPO, зустрівся з молоддю в комплексі Szkół Katolickich im. św. Stanisława Kostki.

В американській експозиції спеціальним хітом стала модель винищувача F-35, до якого польський уряд проявляє особливий інтерес. В небі над MSPO, і над містом Кєльце, в рамках виставкових заходів, пролетіла американська авіація зокрема винищувачі F-15 s, найновійший американський морський багатоцільовий літак Boeing P-8 Poseidon, повітряний “заправ очний” літак-цистерна КС-135. Думаю що для мешканців і гостей м.Кєльце цей повітряний «парад» залишив незабутні враження.

Цікавим експонатом виставки мені також видалися американський танк Abrams (M1A1), а також Boeing Apache, Lockheed Martin Black Hawk і великий транспортний Chinook.

В проведенні і заходах виставки прийняли участь значна кількість відповідних представників Пентагону. Я не випадково достатньо детально зупинився на значній присутності американців в цьогорічному Міжнародному Салоні Оборонної Промисловості, оскільки, як на мене, це демонструє значну увагу, яку США в останні роки проявляють до своєї військової присутності і оборонних ініціатив в Польщі і в цілому в нашому регіоні Європи. Впевнений, що цей факт є особливо важливим для нашої держави в умовах гібридної агресії Росії проти України.

На виставці в Кєльце 3-6 вересня 2019 р. також були представлені зразки продукції українського оборонно-промислового комплексу.

Так на об’єднаному стенді концерну «Укроборонпром» свою продукцію на MSPO в Кєльце цього року презентували ДП “Ізюмський приладобудівний завод”, ДП “Харківський приладобудівний завод ім. Т. Г. Шевченка”, ДП “Державне Київське конструкторське бюро “Луч”, ДП “Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова”, ДП “Завод імені В. О. Малишева” і також приватні компанії.

На виставці також були представлені експозиції деяких учасників Ліги Оборонних підприємств України.

Були представлені на MSPO і держкомпанії-спецекспортери: ДП “Промоборонекспорт”, ДК “Укрспецекспорт”, ДП “Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма “Прогрес”, ДП ДГЗП “Спецтехноекспорт”.

Серед українських експонатів зокрема були макети ракетних комплексів та ракет “Вільха” та “Нептун”, макети радіолокаційних станцій 36Д6М1, 80К6КТ, 90К6Е, мобільного радіолокаційного комплексу охорони периметру “Харза”.

На стенді також були представлені натурні зразки ракетних комплексів “Корсар” та”Скіф” і іншого.

Олег Дубіш.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати