В Україні 7 грудня відзначається День місцевого самоврядування!

В Україні 7 грудня відзначається День місцевого самоврядування!

В Україні 7 грудня відзначається День місцевого самоврядування! Вітаю всіх причетних і не байдужих до роботи органів місцевого самоврядування з цим святом!

Як на мене, надзвичайно символічно , що цей день ми відзначаємо відразу на наступний день після Дня Збройних Сил України! Українська Армія і Українське Місцеве Самоврядування створюють фундаментальні підвалини і є запорукою подальшого успішного розвитку Української Держави!
15 жовтня 1985 року європейськими державами був схвалений міжнародний пакт, який іменується «Європейська хартія місцевого самоврядування». Цей пакт зіграв і продовжує грати виключно важливу роль у становленні і розвитку класичної моделі місцевого самоврядування як в старих, так і нових європейських демократіях.
Особливо важливе значення ця Хартія має для незалежної України, де інститут місцевого самоврядування фактично був на понад 70 років заборонений. 15 липня 1997 року Верховна Рада України ратифікувала Хартію, яка таким чином стала частиною національного законодавства.
А зараз попри всі складності пов’язані з нашою повільною але , сподіваюсь, незворотною цивілізаційною та економічною трансформацією, не дивлячись на гібридну агресію та провокації Кремля та війну з РФ, саме завдяки реформі «децентралізації» відбувається фактичне, підкріплене реальними ресурсами та повноваженнями, становлення сучасного українського місцевого самоврядування.
Певні позитивні зміни в Україні з даного питання вже відчутні, але по переду у нас ще дуже багато практичної роботи по розвитку інфраструктури та можливостей наших міст, сіл, регіонів та територіальних громад. І тут нам буде дуже корисним використати позитивний досвід наших партнерів в т.ч. з Польщі, місцеве самоуправління яких вже має відповідний досвід та досягло відчутних позитивних результатів. Саме про це і будемо говорити під час Польсько-української конференції в Києві 12 грудня: «Міська економіка та територіальний розвиток. Європейські моделі управління муніципальної інфраструктури. Презентація Європейського досвіду в організації та управлінні комунальними та житловими секторами».
Зокрема мова йтиме про створення і функціонування спільної інформаційно-координаційної та навчальної платформи відповідних польських проектів, партнерів та можливостей для України, яка була би інтегрована з іншими
національними, закордонними і міжнародними ресурсами, проектами і програмами, які реалізуються в Україні. Реєстрація і актуальна програма за посиланнями:

https://docs.google.com/…/1Q-HbW_pICaLdKWHvhxknz4…/viewform…

https://drive.google.com/…/1ySTi9zH9ZlzDfmHsRZGK0DCAE…/view…

Олег Дубіш

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати