«Велика втрата» вихід Кучми з Мінських переговорів (відео)
https://zik.ua/gallery/top/v/e/Vereshchuk_1348944093.png

«Велика втрата» вихід Кучми з Мінських переговорів (відео)

Вихід Кучми з «Мінська» – це велика втрата. Леонід Данилович є тим авторитетним гравцем, який міг собі дозволити спокійно розмовляти з російськими візаві. Дипломатично, політично й досвідно він не те що перевершував їх, він розумів багато речей ще до того, як росіяни намагалися зателефонувати до Москви.

Таку думку в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK висловила директор Центру Балто-Чорноморських досліджень Ірина Верещук.

Нагадаємо, 2 жовтня колишній президент України Леонід Кучма завершив роботу у Тристоронній контактній групі у Мінську.

Ірина Верещук прокоментувала вихід Кучми з «Мінська»:

«Це втрата для Мінської групи, адже Леонід Данилович є тим авторитетним гравцем, який міг собі дозволити спокійно розмовляти з російськими візаві. Дипломатично, політично і досвідно він не те що перевершував їх, він розумів багато речей ще до того, як росіяни намагалися задзвонити до Москви. Я вважаю, що це велика втрата», – заявила гостя програми.

Експерт нагадала, що Кучма не обіймав жодних посад у Тристоронній контактній групі. Верещук каже, що екс-президент України фактично займався там волонтерством.

«Але він неодноразово звертався до керівництва держави з пропозицією визначити формальну роль кожного члена Тристоронньої контактної групи. Якщо ця формальна роль буде закріплена в якихось указах або інших нормативно-правових документах, це дасть можливість певної легітимізації документів, які підписуються членами такої групи. А так ці підписи, зі слів самого Леоніда Кучми, жодної юридичної сили не мають. Але я не кажу, що це погано», – додала Верещук.

Окрім цього вона зазначила, що сам Порошенко нещодавно наголосив на тому, що ніякого Мінського процесу немає, що є лише Нормандський формат.

«Але з іншої сторони наші західні партери, США і Курт Волкер усі свої інтерв’ю, промови і розмови починають і закінчують Мінським форматом. Виносять за дужки Нормандський формат, називаючи його доброю волею лідерів країн, і говорять про те, що єдиним документарним форматом є Мінський формат. Тобто сьогодні ми маємо надзвичайно складну ситуацію. Нормандський формат не збирається, а Мінський є фактично обезголовлений. Я вважаю, що це вдарить по українській позиції. Як це використає Росія – побачимо», – підкреслила Ірина Верещук.

Джерело: ZiK

Ірина Верещук

Віце-прем'єр-міністр України - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України