Верещук пояснила, що означає заява Арахамії щодо Криму

Верещук пояснила, що означає заява Арахамії щодо Криму

Заява голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії про можливу подачу води в Крим в обмін на виведення російських військ з Донбасу – це його особиста суб’єктивна позиція.

«Це дійсно не думка всієї фракції, а думка тільки Арахамії. Він про це говорив, що це його суб’єктивна позиція. Я розумію хід його думок і гуманітарна складова, яку він, власне, навів як аргумент – що там живуть українці, які потребують воду – має місце. Але РФ не зробила нічого в даному випадку, щоб продемонструвати, що ми можемо такий аргумент взяти за основу», – пояснила народна обраниця.

За її словами, на поточному етапі переговорів з РФ розмінювати воду в Крим на Донбас – це не припустимо.

«Ось там (у Криму – ред.) є експропрійовані наші національні підприємства, там є промисловість, там є різного роду військові бази, навіть ми знаємо, що зараз відбуваються певні процеси, які мілітаризують український Крим, вони додають туди навіть ракети з ядерними зарядами. Тобто ми говоримо зараз про ті рівні й ті напрямки, які роблять неможливим сьогодні в такому ключі переговорний процес. Тому що, якщо ми дійсно будемо розмінювати воду в Крим на Донбас – це неприпустимо на сьогоднішній день, на етапі переговорів, на яких ми перебуваємо з РФ», – зазначила Верещук.

Вона наголосила, що крім гуманітарного є багато інших аспектів, які роблять неможливими такі думки і напрямки розвитку ситуації.

«І, окрім того, формально юридично ми будемо укладати угоду? Тобто РФ буде якось виступати? Тобто вона визнає, що вона є агресором, вона визнає, що вона є окупантом, і ми будемо укладати угоду у відповідності з конвенцією ООН 2014 року? Тому що 55 стаття якраз і говорить про те, що саме окупант несе всі витрати, всю відповідальність за те, що відбувається на окупованій території. Чи погодиться Росія в цьому разі визнати, що вона є окупантом?», – каже нардеп.

При цьому Верещук вважає, що Арахамія має право висловлювати свою думку, проте потрібно бути обережним, озвучуючи її в публічному просторі.

«Але тим не менше треба все-таки бути обережним у публічному просторі, тому що на сьогодні я не чуючи ні від ОП, ні від осіб, уповноважених на переговори, ні від представництва президента в Криму пана Кориневича та інших людей, які є уповноваженими обговорювати та давати такі ідеї в публічній площині , що ми на сьогодні серйозно можемо розглядати таке питання. Я думаю, це суб’єктивна позиція Арахамії», – підсумувала депутат.

Нагадаємо, напередодні Давид Арахамія припустив, що Україна може дати воду в окупований Крим в обмін на виведення російських військ з території Донбасу.

Сьогодні, 12 лютого, новопризначений голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що це питання не обговорювалося і воно є особистою думкою Арахамії.

Джерело: Inforesist

Ірина Верещук

Віце-прем'єр-міністр України - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України