Відбулося засідання робочої групи з розроблення рекомендацій закладам позашкільної освіти

Відбулося засідання робочої групи з розроблення рекомендацій закладам позашкільної освіти

26.09.2019 р. у Державній службі якості освіти України відбулося засідання робочої групи з розроблення рекомендацій закладам позашкільної освіти щодо організації та функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти.

Питання щодо підвищення якості позашкільної освіти, які були озвучені на Всеукраїнському Форумі до Дня позашкілля набувають практичного втілення.

У виступі на Форумі звернула увагу, що у питанні якості позашкільної освіти ключовим є її забезпечення на 3-х рівнях:

– на рівні держави – через якісну державну політику у сфері позашкільної освіти, якісні нормативно-правові документи;

– на рівні місцевої влади, громади – через створення і забезпечення якісних умов для діяльності закладів позашкільної освіти;

– на рівні закладів позашкільної освіти – через здійснення якісної освітньої діяльності, якісного освітнього процесу у гуртках закладів позашкільної освіти.

Важливо, що проведення засідання поєдналося з відкритою лекцією проф. Марка Зельмана. Як світовий фахівець з понад 15-річним досвідом оцінювання проектів у сфері освіти, звернув увагу на те, що при оцінюванні важливими є дотримання надійності, валідності, об’єктивності.

Таким чином, робочою групою маємо напрацювати документ, який:

– Перш за все, має бути якісний, що забезпечить здійснення та регулювання процесів управління.

– По друге, встановлюватиме норми щодо якості позашкільної освіти на рівні закладу – внутрішня система забезпечення якості освіти.

– По третє, показники, критерії та індикатори мають відповідати загальним принципам.

 

 

 

 

Олена Биковська

Президент Міжнародної асоціації позашкільної освіти (IAASE), голова Громадської ради при Державній службі якості освіти України, завідувач кафедри позашкільної освіти НПУ імені М.П.Драгоманова, доктор педагогічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України