Всесвітній день дитини

Всесвітній день дитини

20 листопада, відзначається Всесвітній день дитини.

?‍♂?‍♀Дитинство дуже короткий – до 18 років, але надзвичайно важливий період життя.

?У дитинстві формується базис подальшого життя.

?Кожен з нас пройшов через період дитинства.

?І сьогодні, передаючи естафету наступним поколінням, завданням нас, вже дорослих, є створення якнайкращих умов для дітей.

Символічно, що відзначення Всесвітнього дня дитини є 20 листопада.
60 років назад – 20.11.1959 – Генеральна Асамблея прийняла Декларацію прав дитини
30 років назад – 20.11.1989 – Конвенцію ООН про права дитини.

Метою цих документів є захист прав дітей. І Декларація прав дитини, і Конвенція ООН про права дитини особливу увагу приділяють питанню освіти.

Позашкільна освіта як невід’ємний складник освіти виконує надзвичайно важливу місію освіти – забезпечує розвиток здібностей кожної дитини.
Надзвичайно важливо, що позашкільна освіта є в усіх розвинутих державах світу.

Декларація прав дитини
«Принцип 7

?Дитина має право на здобуття освіти, яка має бути безоплатною та обов’язковою, щонайменше на початкових рівнях. Дитині має надаватися освіта, яка сприятиме її загальному культурному розвитку і завдяки якій вона зможе, на основі рівності можливостей, розвинути свої здібності та особистий світогляд, а також усвідомити моральну та соціальну відповідальність і стати корисним членом суспільства.

?Найкраще забезпечення інтересів дитини має бути керівним принципом для тих, хто несе відповідальність за її освіту і навчання; насамперед таку відповідальність несуть її батьки.

?Дитині має бути забезпечена повна можливість відпочинку та ігор, спрямованих на цілі освіти; суспільство та органи публічної влади повинні докладати зусиль для сприяння реалізації зазначеного права».

?Від імені Міжнародна асоціація позашкільної освіти – МАПО вітаємо зі Всесвітнім днем дитини!

Олена Биковська

Президент Міжнародної асоціації позашкільної освіти (IAASE), голова Громадської ради при Державній службі якості освіти України, завідувач кафедри позашкільної освіти НПУ імені М.П.Драгоманова, доктор педагогічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України