Всеукраїнська «Школа Невролога»: обговорення проблеми високої захворюваності на інсульт у молодому віці

Всеукраїнська «Школа Невролога»: обговорення проблеми високої захворюваності на інсульт у молодому віці

В усьому світі інсульт є другою провідною причиною смерті після ішемічної хвороби серця та третьою провідною причиною інвалідності. У 2017 році поширеність інсульту становила 42,4 млн. чоловік, у тому числі ішемічний інсульт склав 24,9 млн. чоловік. Зменшення часу на лікування інсульту, можливість прогнозувати результати діагностики захворювань – є важливими інструментами, які допомагають лікарям приймати рішення, що можуть вплинути на результати прогнозу захворювання у пацієнтів. Саме цей напрямок обговорювався 24-25 березня в м. Києві на Всеукраїнській «Школі Невролога» з міжнародною участю.  У заході прийняли участь лікарі із таких Івано-Франківська, Дніпра, Запоріжжя, Харкова, Рівного, Житомира, Луцька, Кременчука, Чернігова та Києва.

Розглядались та обговорювались моделі функціонального результату повного одужання  пацієнтів після ішемічного інсульту, які можуть бути корисними для неврологічної допомоги, оскільки інформація про розроблену прогностичну модель може бути використана для вибору відповідних методів лікування та поліпшення реабілітації хворих. Модератори заходу: Свиридова Н.К. – д.мед.н., професор, завідувач кафедри неврології і рефлексотерапії НМАПО імені П.Л.Шупика  (Київ, Україна); Dr. Richard Camicioli, MD, професор медицини, Університет Альберти, відділення когнітивних порушень і екстрапірамідних захворювань (Едмонтон, Канада); Труфанов Є.О.– д.мед.н., професор кафедри неврології і рефлексотерапії НМАПО імені П.Л.Шупика  (Київ, Україна). Акцентувалась також увага на світову медичну практику експрес-діагностики хвороби Фабрі, оскільки у всіх пацієнтів з гіпертрофією міокарда неясного походження і інсультом, що розвиваються в молодому віці, потрібно виключити це прогресуюче, спадкове захворювання, що призводить до 100% смертності у молодому віці.

Наталія Свиридова

Голова Всеукраїнської асоціації по неврології та рефлексотерапії, д.мед.н., професор, завідувач кафедри неврологіі і рефлексотерапії Національного університету охорони здоров'я України імені П.Л.Шупика (НУОЗ України імені П.Л.Шупика)