Всеукраїнська школа неврологів з міжнародною участю з елементами дистанційного навчання

Всеукраїнська школа неврологів з міжнародною участю з елементами дистанційного навчання

23-24 червня в м. Києві кафедра неврології і рефлексотерапії Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика провела Всеукраїнську школу неврологів з міжнародною участю з елементами дистанційного навчання , на яку були запрошені лікарі з м. Дніпро, м. Ужгород, м. Запоріжжя, м. Полтава, м. Кременчук, м. Житомир, м. Чернігів, м. Лубни, м. Черкаси, м. Київ. Тематика Школи: «Мігрень та її ускладнення. Інсульт та його ускладнення. Повільні інфекції ЦНС. Тривога, депресія, порушення сну. Біль у спині. Блокади при болях у спині та суглобах, тунельні синдроми». 

Проект включає підвищення кваліфікації лікарів України з урахуванням міжнародного досвіду: можливість ознайомитись з лекційним курсом щодо сучасних європейських стандартів діагностики та лікування нервових захворювань, практичними навичками з неврології.  Модераторами Школи були професор Свиридова Н. К, професор д.мед.н. Труфанов Є. О., доцент, к.мед.н. Середа В.Г., аспіранти та клінічні ординатори. У заході прийняв участь Ben Burton – д.мед.н., професор, Директор з досліджень та розвитку Університетської лікарні Джеймс Пейдж (Велика Британія), який провів  майстер-клас: «Ураження диску зорового нерву при розвитку патології нервової системи: діагностичний алгоритм та тактика ведення хворих».

Під час заходу було проведено 7 майстер-класів:

  • Мігрень та її ускладнення: алгоритм сучасної діагностики та лікування
  • Інсульт та його ускладнення: правила формулювання діагнозу; алгоритм сучасної діагностики та лікування
  • Повільні інфекції ЦНС: клінічна характеристика, особливості тактики лікування
  • Міжнародні стандарти діагностики і алгоритм лікування когнітивних порушень. Робота зі шкалами
  • Нейропатичний біль: клінічна характеристика, диференціальна діагностика, алгоритм лікування
  • Гострий біль у спині: класифікація, клінічна характеристика, постановка діагнозу.
  • Техніка проведення блокад при болях у шийному та поперековому відділах хребта (клінічні особливості та особливості даних МРТ): відпрацювання техніки блокад на фантомах.

Особливу зацікавленість учасників заходу викликав майстер-клас «Ураження диску зорового нерву при розвитку патології нервової системи: діагностичний алгоритм та тактика ведення хворих» (Ben Burton – д.мед.н., професор, Директор з досліджень та розвитку Університетської лікарні Джеймс Пейдж (Велика Британія). Практична частина з використанням фанотомів для відпрацювання техніки проведення блокад також визвала велику зацікавленість серед учасників, оскільки було проведено декілька технік та хем лікування. В дискусії взяли участь лікарі-неврологи та інші спеціалісти, які висловили своє задоволення високим рівнем заходу з використанням елементів дистанційного навчання та висловили свої побажання щодо розширення тематики з неврології на подальших школах у 2018 р.

Наталія Свиридова

Голова Всеукраїнської асоціації по неврології та рефлексотерапії, д.мед.н., професор, завідувач кафедри неврологіі і рефлексотерапії Національного університету охорони здоров'я України імені П.Л.Шупика (НУОЗ України імені П.Л.Шупика)