XII українсько-польська  зустріч  експертів в Яремче

XII українсько-польська  зустріч  експертів в Яремче

19-22 вересня 2019р. в Яремче проходила кількаденна XII українсько-польська зустріч «Майбутнє, сучасне, минуле: нові виклики та прогнози розвитку українсько-польських відносин».

Це єдиний в Україні регулярний науково-практичний  форум, на який вже 12 рік поспіль приїжджають відомі українські і польські експерти з питань двосторонніх польсько-українських відносин, дипломати та науковці аби обговорити існуючи проблеми, знайти рецепти спільного виходу з криз.

Ініціаторами форуму є Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та «Кур‘єр Галіційський» – найбільший польський медіа ресурс в Україні.

Їх ініціативу підтримують Сенат Республіки Польща та Міністерство закордонних справ Польщі за посередництвом Фонду «Свобода і демократія».

Партнером проведення конференції є Студії Східної Європи Варшавського університету та Інститут політичних та етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України.

Ірина Верещук, представниця Кабінету міністрів України в українському парламенті, у вітальному зверненні до учасників зокрема зазначила, що цьогорічні українсько-польські зустрічі в Яремче зібрали інтелектуалів, які незалежно від своїх політичних поглядів і преференцій намагаються виробити найбільш прийнятну модель сучасних відносин між українським і польським народами, між Україною і Польщею.

Представниця нової української влади також побажала, аби дискусії в Яремче дали цінні прогнози і напрацювання для практичного застосування.

Впродовж двох днів експерти дискутували про сучасні виклики у сфері безпеки, економіки, культури і транскордонної співпраці. А також за участі членів Польсько-Українського Форуму Партнерства дискутували на тему нової ситуації в українсько-польських відносинах.

 

Окремо обговорили роль преси і культурної співпраці, а також присутні в залі роздумували над загрозами для обох країн. Спеціальна панель була присвячена Польщі та Україні в контексті викликів міжнародної ситуації.

Відбулося також засідання Галіційського клубу. Після дискусій презентували ряд нових книжок науковців з України і Польщі.

Представники Польсько-Українскої Господарчої Палати вже багато років регулярно приймають участь в цьому авторитетному заході.

Цього року ПУГП на експертських зустрічах в Яремче я представляв як Перший Віце-Президент Палати, і зокрема прийняв участь в тематичній панелі присвяченій питанням економічної, регіональної та транскордонної співпраці Польщі та України, а також в окремій стратегічній дискусії членів Польсько-Українського Форуму Партнерства при Міністрах закордонних справ Польщі та України.

Олег ДУБІШ

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати