«Я буду жити вам на зло!»

«Я буду жити вам на зло!»

«Клас» — фільм, в якому показана темна і гнила сторона дитячих шкільних відносин.

«Клас» — фільм, в якому показана темна і гнила сторона дитячих шкільних відносин. У ньому показано звичне ставлення багатьох вчителів, які закривають очі на величезні проблеми, що існують всередині дитячого колективу. В ньому показан біль. Біль, який відчувають знедолена більшість людей. Показано молоді і дурні дитячі серця і душі, які ще не дізнавшись, що життя псують життя іншим, менш слабким і менш жорстоким, ніж вони людям.

З перших же кадрів нам показують молодіжне шкільне життя. Відразу стає зрозуміло, що перед нами картина про невдаху і його боротьбі з негативним навколишнім оточенням. Але у тебе і в думках немає, що фільм настільки жорсткий і жорстокий. Над головним мучеником стрічки Йозепом знущаються різними способами, кожен раз придумуючи щось нове. Йозеп нікому нічого не розповідає, не скаржиться, навіть в невіданні знаходяться найближчі люди — батьки хлопця. Звичайно, ми всі раді його залізній витримці і нервах, але закінчується терпіння у нас самих.
Шкільна історія від Ильмара Раага шкільна лише за місцем дії.
Але по суті своїй це звернення до проблем більш широкого плану. Адже неформальні внутрішньогрупові відносини складаються у всіх замкнених колективах, в армійських підрозділах — скрізь, де немає стрижня формалізованих зв’язків, там править закон джунглів.
І там, де формалізовані відносини перестають стримувати дику силу, за зганьблену честь доводиться діяти неформальними засобами. Тут просто немає вибору.
Дуже грамотно зроблене кіно, де добре продуманий сценарій, ефективно реалізований на екрані вивіреної постановкою режисера і відмінною роботою оператора, разом забезпечили картині чіткий ритм і динамічний розвиток дії, що, накладаючись на міцний саунд, проникає всередину, розтікаючись по провулках свідомості, роз’ятрюючи думки і плодячи переживання.

Треба сказати картина мене нітрохи не розчарувала. Якщо порівнювати з тію, що вийшла раніше , «Слоном» Гаса Ван Сента, то особисто для мене порівняння буде не на користь останнього. Холодність і якась відчуженість «Слона», при перегляді якого ви є лише стороннім спостерігачем, не дає можливості відчути те, що відбувається. У цій картині все інакше — вона набагато динамічніше, яскравіше, події супроводжуються відповідною музикою. Молоді актори виглядають цілком гідно, їм віриш. Сама зйомка, робота оператора — свіжо, красиво, реалістично. Це кіно відчуваєш, у нього занурюєшся, незважаючи на наявність моментів, коли хочеться відвернутися і втекти. З технічної точки зору у мене немає ніяких претензій — відмінна робота.

Торкаючись ж питання змістовної частини, можу сказати, що мораль виражена дуже жорстко і чесно. Так, смерть. Але іншого виходу немає і ніколи не буде. Це єдиний вихід і єдине можливе рішення. Ми не в праві його судити, тому що ми не були на місці головного героя. І якщо це засновано на реальних подіях, то мораль одна: Не рий іншому яму, сам потрапиш. Ах так. ще і стеж, що твориться у тебе в школі.

Тепер же перейдемо до творців фільму — акторів. Валло Кирс грає, можливо, не так відверто, але все ж грає просто чудово. Ну а акторським смаком в цьому фільмі виступив Пярт Уусберг. Він чудово, якщо не геніально, вжився в цей дуже непростий і дивний образ.
І все-таки, що ж таке честь? Що це слово означає для вас? Ви зможете постояти за себе в подібній ситуації? Ви не опустите рук? Будуть вас бити та принижувати? Честь — це не просто слово, це одна з кращих частин людської душі, яка є не у кожного.
Дуже складний, важкий і сильний фільм. Кіно, яке навряд чи постаріє і стане не актуальним. Таке було, є і буде завжди. Це правда життя, яку потрібно і можна змінювати. Важливо захотіти.