Як забезпечити належні та допустимі докази щодо змісту веб-сторінок?

Як забезпечити належні та допустимі докази щодо змісту веб-сторінок?

Суддя Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області у справі № 442/5240/19 (http://reyestr.court.gov.ua/Review/83411859) зазначив про обов`язок суду забезпечити докази за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача. Проте таке забезпечення здійснюється лише щодо тих доказів, в силу специфіки яких, учасник справи позбавлений можливості самостійно здійснити таке забезпечення (огляд, фіксація, збереження).

Зокрема, заявник має право скористатися послугами “Центру компетенції Консорціуму “Український центр підтримки номерів і адрес”, який проводить фіксацію і дослідження змісту веб-сторінок у мережі Інтернет з видачею експертних висновків, на підставі звернень будь-яких осіб, в тому числі і окремих громадян. Висновки даного Центру, як вбачається з судової практики, суди приймають як допустимі докази.

Заявнику було відмовлено у задоволенні заяви про забезпечення доказів до подання позову до суду, у якій він просив забезпечити огляд електронних доказів, скріншотів з соціальної Інтернет-мережі Facebоок.

Наталя Разиграєва

Директор Дочірнього підприємства "Центр компетенції адресного простору мережі Інтернет" Консорціуму "Український центр підтримки номерів і адрес", магістр права