За I квартал 2019 року російські силовики в Криму провели 45 обшуків

За I квартал 2019 року російські силовики в Криму провели 45 обшуків

За I квартал 2019 року в окупованому Криму зафіксовано 45 обшуків, 36 з яких були проведені в будинках кримських татар.

Силовики проводять обшуки в будинках кримських татар за підозрою в участі в нібито “незаконних збройних формуваннях”. Також масово тривають обшуки за підозрою в участі в забороненій в Росії організації “Хізб ут-Тахрір” і “Свідки Єгови”. Про це йдеться в аналізі порушень прав людини в Криму за I квартал 2019 року Кримськотатарського Ресурсного Центру.

У січні російські силовики провели 3 обшуки в смт. Роздольне, шукали заборонені предмети і літературу, оглянули оргтехніку, в результаті нічого не було знайдено і вилучено. Пізніше провели два обшуки в Сімферополі і Червоногвардійському районі в будинках кримських татар за підозрою в участі в нібито “незаконних збройних формуваннях”. Силовики вилучили мобільні телефони, ноутбук, планшет.

На початку лютого в селі Войкове Первомайського району в будинку кримського татарина шукали наркотики, проте нічого не виявили. Пізніше силовики провели обшук в селі Орехово Сакського району в будинку проукраїнського активіста і вилучили українську символіку, техніку і домашні CD-диски. 14 лютого було проведено три обшуки в будинках кримських татар в смт. Октябрське Красногвардійського району за підозрою в участі в забороненій в Росії організації “Хізб ут-Тахрір”.

У березні зафіксовано рекордну кількість обшуків за поточний рік. В останній місяць кварталу силовики провели обшук у журналіста, в будинках у місцевих жителів, підозрюваних в участі в забороненій в Росії релігійній організації “Свідки Єгови”. Один обшук проводився за підозрою в участі в батальйоні імені Номана Челебіджихана. В кінці місяця силовики провели масові обшуки в 26 будинках кримських татар за підозрою в участі в забороненій в Росії організації “Хізб ут-Тахрір”.

За перший квартал 2018 року в окупованому Криму було зафіксовано 19 обшуків. Так, показник поточного року більш ніж в два рази перевищує показник минулого.

Нагадаємо, що після окупації Криму Російською Федерацією обшуки стали регулярною практикою на півострові. Ці дії є акцією залякування, нелояльних до дій Росії в Криму людей. У 2018 році на території окупованого Криму російські силовики провели 92 обшуки, 75 з яких – в будинках представників корінного кримськотатарського народу.

Ескендер Барієв

Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу.