Алєксандер Кваснєвський «під лупою» американської прокуратури
http://www.freecity.lv/userfiles/else/s/1399112260_20140503131740.jpg

Алєксандер Кваснєвський «під лупою» американської прокуратури

Прокуратура США звинувачує екс-президента Польщі у фінансових зв’язках з прокремлівським лобістом Полом Манафортом. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Екс-президент Польщі Алєксандер Кваснєвський може невдовзі мати серйозні проблеми. За нього всерйоз взялися американці, а іноземні ЗМІ повідомляють, що Кваснєвський міг отримувати грошову винагороду від Пола Манафорта, який раніше працював на прокремлівського президента України Віктора Януковича. Кваснєвський рішуче спростовує ці повідомлення.

Пол Манафорт – це впливовий американський лобіст, екс-голова виборчого штабу Дональда Тампа періоду президентської кампанії. Манафорт був також радником екс-президента України Віктора Януковича. Щодо цього періоду американські слідчі мають до нього багато запитань. За словами американської прокуратури, у 2012-2013 роках Манафорт таємно платив декільком європейським політикам, аби вони займалися лобіюванням України.

Водночас, обвинувальний акт проти Манафорта не підтверджує і не припускає те, що діяльність Кваснєвського або інших європейських політиків суперечила закону. Портал gazeta.pl повідомив, що у слідстві є також прізвище екс-канцлера Австрії Альфреда Гузенбауера та екс-прем’єра Італії Романо Проді. Повідомляється, що саме Гузенбауер був головою неформальної «групи Габсбург», якій Пол Манафорт перерахував 2 млн євро. «Її члени мали діяти так, аби завдання лобістів виглядали як раціональні рекомендації, підтримані об’єктивними оцінками», – пише портал onet.pl.

У розмові з порталом Кваснєвський визнав, що він знайомився з Манафортом.

«Ми познайомилися у 2012 році, коли спільно з екс-головою Європейського парламенту Петом Коксом здійснювали в Україні місію, завданням якої було переконати Януковича звільнити з в’язниці лідерку опозиції Юлію Тимошенко. Ми зустрічалися декілька разів, сподіваючись, що Манафорт допоможе переконати Януковича. Я не бачився з ним від 2013 року, коли Янукович відмовився підписувати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом і почався Майдан», – сказав Алєксандер Кваснєвський, додавши, що «не було ніяких грошей», а також, що він не мав політичних або ділових домовленостей з Манафортом.