Анджей Дуда: Кожна спроба збудувати агресивні потужності є порушенням міжнародного права
https://s-i.huffpost.com/gen/2989482/images/o-ANDRZEJ-DUDA-facebook.jpg

Анджей Дуда: Кожна спроба збудувати агресивні потужності є порушенням міжнародного права

Польський президент взяв участь у дебатах в Раді Безпеки ООН, присвячених нерозповсюдженню зброї масового ураження. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польща вважає недопустимим те, що досі використовується хімічна зброя, – заявив Анджей Дуда. Польський президент взяв участь у дебатах в Раді Безпеки ООН.

Дебати, присвячені питанню нерозповсюдження зброї масового ураження, організував Казахстан, котрий нині керує працями Ради Безпеки ООН.

Польський очільник під час свого виступу зауважив, що ситуація у Північній Кореї та «порушення гарантій, які отримала Україна в рамках будапештського меморандуму», показують, що програма нерозповсюдження ядерної зброї сьогодні актуальна як ніколи. Анджей Дуда додав, що це стосується як військових ядерних можливостей, так і хімічної, біологічної зброї, а також вживання балістичних ракет. Президент Польщі додав, що хімічна зброя використовувалася у 80-ті роки минулого сторіччя, а також тепер у Сирії.

Президент Польщі Анджей Дуда закликав у своєму виступі до міжнародної солідарності. Ця солідарнісь вимагає дотримування міжнародного права. На переконання Дуди, вже сама підготовка до агресивних дій є порушенням цього права:

«Не тільки агресія, але й кожна спроба збудувати агресивні потужності й можливості повинна розглядатися як порушення міжнародних норм. Оскільки така поведінка призводить до ерозії шляхетної ідеї мирного співіснування держав».

Від початку січня Польща є непостійним членом Ради Безпеки ООН. Її членство триватиме два роки. У травні Варшава буде керувати працями РБ ООН. У сьогоднішніх дебатах взяли участь 15 країн, Анджей Дуда сидів біля міністра закордонних справ РФ Сєрґєя Лаврова.