Анджей Дуда: вірю, що український народ переможе свого нападника
Президент Польщі Анджей Дуда під час свого виступу перед Брамою страт на Варшавській цитаделі у 160-у річницю Січневого повстання PAP/Andrzej Lange

Анджей Дуда: вірю, що український народ переможе свого нападника

Президент Польщі у 160-у річницю Січневого повстання на Варшавській цитаделі також висловив віру в те, що Україна не лише зупинить, а й відіб’є російський наступ. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Представники чотирьох народів зібралися у Варшаві, щоб вшанувати річницю Січневого повстання.

У понеділок виповнюється 160 років, як на території Республіки Польща вибухнуло повстання за свободу проти царської Росії. Святкування цієї річниці відбулося, зокрема, біля Стратної брами Варшавської цитаделі. Там зустрілися президенти Польщі Анджей Дуда та Литви Ґітанас Науседа, представники України, а також лідерка вільної Білорусі Святлана Ціханоуська.

Президент Анджей Дуда подякував їм за присутність:

«Ми тут разом, представники народів, котрі тоді боролися за скидання російських кайданів, за скидання царського гноблення, за свободу, за повернення власної незалежної держави — нашої спільної Речі Посполитої, яку ми втратили».

«Вірю, що Україна переможе свого нападника», — сказав президент Анджей Дуда. Він висловив віру в те, що Україна не лише зупинить, а й відіб’є російський наступ:

«Я вірю, що український народ переможе. І також за нашої підтримки та підтримки інших братніх народів, і литовців, і білорусів, й інших сусідів та друзів він зможе відновити свою батьківщину. Як я неодноразово казав, ще красивішу та сучаснішу, ніж та, на яку напав російський варвар».

Як сказав раніше президентський міністр Войцєх Колярський, цей захід стане меседжем про необхідність солідарності перед обличчям російської агресії проти України. «Це буде знак наших народів, які сьогодні протистоять російському імперіалізму, які рішуче підтримують українців, які борються проти російської агресії», — заявив Колярський.

Як зазначив він, Січневе повстання було важливою подією в історії Речі Посполитої багатьох народів. Повстання за незалежність 1863 року було важливим як для поляків, так і для українців, білорусів і литовців.

Під час урочистостей на Варшавській цитаделі можна було побачити декорації так званої повстанської печатки Центрального Національного комітету. На ній поряд з білим орлом — гербом Польщі, також зображено лицаря на білому коні — Погоня — герб Литви, та архангела Михаїла — покровителя Київської Русі.

Січневе повстання тривало понад півтора року, у боях взяли участь понад 200 тисяч осіб, у тому числі поляки, литовці, білоруси та українці. Загинуло понад 20 тисяч осіб, десятки тисяч згодом стали жертвами репресій, у тому числі й конфіскації майна.

IAR/Т.А.