Чапутович: Ізраїль хоче впливати на законодавчий процес у Польщі
https://rian.com.ua/images/103119/72/1031197240.jpg

Чапутович: Ізраїль хоче впливати на законодавчий процес у Польщі

Глава МЗС Польщі сказав, що Варшава готова до діалогу з країнами, котрі критикують зміни до Закону про ІНП. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Позиція Ізраїлю у справі змін до Закону про Інститут національної пам’яті опирається на неправдивих посиланнях, а критичні зауваження є наслідком нерозуміння. Про це у понеділок, 5 лютого, заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович. На його думку, ізраїльська сторона хоче нині впливати та законодавчий процес у Польщі.

На хвилях Польського радіо Чапутович прокоментував відносини Польщі та Ізраїлю. «Ми перебуваємо на етапі представлення нашої позиції, Ізраїль теж дотримується конкретної позиції щодо нового закону про ІНП. Вважаю, що є багато непорозумінь. Потрібно розмовляти, представляти свої аргументи і маю надію, що цей діалог буде продовжено», – сказав він.

За словами очільника польської дипломатії, критика прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу щодо змін до Закону про ІНП є результатом нерозуміння. «Ізраїльська сторона хоче змінити цей закон, впливати на законодавчий процес у Польщі», – сказав Чапутович. На думку міністра, це є «певною проблемою».

«Багато голосів у Ізраїль свідчать про те, що Польща нібито хотіла заборони говорити правду про окремі випадки ганебного видавання поляками євреїв німцям під час Другої світової війни або хотіла карати за такі випадки. Для всього польського законодавства, цього закону та правової системи це неможливо. Хочемо цю інформацію донести нашим партнерам в Ізраїлі», – сказав він.

На думку Чапутовича, «рішуча» позиція Ізраїлю опирається «на неправдивих посиланнях». «Намір Польщі є іншим. Йдеться про те, аби не покладати вину на Польщу, польську державу, польський народ як одне ціле – йдеться про національну державу, а не про окремих осіб – за злочин Голокосту, якого цей народ не скоював», – заявив Чапутович.

Крім того, Яцек Чапутович підтвердив, що Німеччина підтримує Польщу у польсько-ізраїльському спорі. Глава МЗС Польщі нагадав про свою вчорашню телефонну розмову зі своїм німецьким відповідником Зіґмаром Ґабріелем. Польський міністр подякував за заяву німецького колеги у справі відповідальності Німеччини за організацію Голокосту.

Зіґмар Ґабріель сказав, що німці вбивали євреїв на території Польщі. «Маємо важливого союзника, який підтверджує, що він стоятиме на боці Польщі», – додав очільник польської дипломатії.

У неділю, 5 лютого, очільники дипломатії Німеччини та Польщі провели телефонну розмову, під час якої порушили питання, пов’язані з трагічною історією періоду Другої світової війни. Міністр Ґабріель сказав, шо позиція Німеччини незмінна – німецький народ відповідальний за організацію Голокосту євреїв і злочини проти польського народу. Він запевнив, що Польща може сподіватися рішучої позиції Німеччини у цій справі.

Яцек Чапутович також висловив думку, що звинувачення Польщі деякими ізраїльськими політиками у співучасті в Голокості може у майбутньому перешкодити компромісному вирішенню польсько-ізраїльського спору.

На погляд очільника польської дипломатії, зміни до Закону про ІНП є можливими. Чапутович сказав, що можливий підпис президента під законом не закриває законодавчого процесу. Глава МЗС Польщі підтвердив, що Польща готова вести діалог з країнами, які критикують ухвалений польським парламентом новий закон.

Поправки до Закону про ІНП вводять, зокрема, кримінальне покарання за покладання відповідальності на поляків та польський народ за воєнні злочини та злочини проти людства. Ці зміни призвели конфлікту між Польщею та Ізраїлем. Закон розкритикували також в Україні та Державному департаменті США.