Держдеп США: Інформація про призупинення відносин США-Польща неправдива
http://external.polskieradio.pl/files/da35ab02-0593-4bd9-8f14-bed3f49cc356.file

Держдеп США: Інформація про призупинення відносин США-Польща неправдива

Речниця Держдепу спростувала повідомлення про те, нібито США призупинили співпрацю з Польщею через закон про ІНП. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Речниця Державного департаменту США Гізер Нойєрт від імені американської влади заперечила у вівторок, 6 березня, інформацію про те, що набуття чинності оновленого закону про Інститут національної пам’яті Польщі призвело до «призупинення» відносин між Вашингтоном та Варшавою.

«Інформація про будь-яке „призупиення” співробітництва у сфері безпеки або діалогу на високому рівні – все це просто неправда», – наголосила речниця американського дипломатичного відомства.

Гізер Нойєрт прокоментувала повідомлення, що розмістили спочатку деякі польські ЗМІ, а потім їх повторив американський портал BuzzFeed, про призупинення Конгресом США фінансування спільних проектів у сфері безпеки. Вона наголосила, що «Польща є близьким союзником США в НАТО, так залишиться і це не зміниться».

«США не мають наміру відмовлятися від свої зобов’язань у сфері безпеки щодо Польщі», – запевнила речниця американського МЗС. «Але це теж не означає, що ми підтримуємо польський закон про ІНП, що набув чинності», – додала Нойєрт.

На запитання про можливість зустрічі президента Анджея Дуди з президентом Дональдом Трампом Гізер Нойєрт відповіла, що не чула про такі плани. Вона додала, що американська влада неодноразово представляла владі у Варшаві свої застереження щодо змін до закону про ІНП.

«Це зробив державний секретар Рекс Тіллерсон у своїй заяві, зробила це я під час моїх виступів тут (на прес-конференціях у Держдепартаменті США- ред.) у повідомленнях нашого бюро з європейським питань. Посол США у Польщі Пол Джонс представив нашу позицію у спеціальному повідомленні, записаному на відео», – додала вона.

«Ми віримо, що ми можемо проводити чесні,постійні розмови. Віримо у вільні повідомлення мас-медіа, навіть якщо влада з ними не погоджується. Закликаємо польський уряд уважно вивчити нашу позицію, яку ми чітко представили», – закликала речниця американського дипломатичного відомства.

Нагадаємо, голова групи з питань діалогу з Ізраїлем, віце-міністр закордонних справ Бартош Ціхоцький підкреслив, що «інформація про можливі санкції – це неправда і жодних подібних ультиматумів з боку США не було».