Доторкнутися генія Івана Марчука: культурний фронт за межами України

Доторкнутися генія Івана Марчука: культурний фронт за межами України

“Я несу світ України по всьому світові. Бо мистецтво – це дзеркало нації,” – говорить Іван Марчук на відкритті своєї виставки у Кракові. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог координатора проєктів Польсько-Української Господарчої Палати та Polish Business Center в Україні, журналіста, ведучої програми “Філософія особистості з Анною Стожко” Анни Стожко.

Найвідоміший український художник сучасності як в Україні, так за кордоном. П’ять континентів світу побачили його творіння. 2006 року  Міжнародна академія сучасного мистецтва в Римі прийняла його до Золотої гільдії та обрала почесним членом наукової ради академії, а 2007 року за версією британської газети «The Daily Telegraph» Іван  Марчук увійшов до списку 100 геніїв, які створюють новий образ сучасного світу. Цьому генію нема рівних! Техніка понад 5000 полотен вражає, шанувальники затамовують подих, задивляючись на «плетиво з ниток», що утворюють об’ємне зображення. Таке не підлягає повторенню. Художник Марчук назвав свій стиль «пльонтанізмом».  

За радянських часів його творчість була не до вподоби КГБ. Українська Спілка художників його не визнавала та ігнорувала, тож прославляюти свою Батьківщину поїхав світом. Вражені мистецтвознавці Європи, США та Австралії, пропонують й досі виставлятися в найкращих залах світу.

Дану виставку у Кракові  під назвою «Архетип свободи» було організовано Новогутським центом культури і Веронікою Марчук − очільницею фонду «Товариство друзів України». Відома польська діячка українського походження пані Вероніка, за збігом долі теж Марчук, протягом багатьох років займається популяризацією та підтримкою творчості Івана Марчука, є так званою амбасадоркою української культури в Польщі. Головна мета виставки, за її словами, – це розпалити цікавість до української культури, розвивати міжкультурний діалог задля польсько-українського порозуміння.

Захід проходить під патронатом Адміністрації президента України, за підтримки Посольства України в республіці Польща, мера Кракова, Генерального консульства України в Кракові та Польсько-Української Господарчої Палати.

На виставці «Архетип свободи»  експоновані картини 15 різних напрямів  творчості художника (т.з. «15 марчучків»), що представляють різноманітні теми з творчості художника.

Іван Марчук усім своїм життям і своєю творчістю від початку творчості боровся проти радянської влади, проти обмеження свободи у свідомості людей і у мистецтві. Він не приховує, що завжди хотів бути НЕнормальним художником, мріяв знайти себе. Інакше, як зазначив під час виступу на відкритті, варто би було кинути пензлі і йти з лопатою на город, як звичайний хлопець з села.

Урочисте відкриття виставки відбулось у Кракові у переддень перших роковин повномасштабного російського вторгнення в Україну – 23 лютого. Цій події і був присвячений вернісаж. Також того ж вечора відбувся концерт зірок польської та української естради: музичного польсько-українського колективу «Зозуля» та відомої української телеведучої і акторки Дар’ї Трегубової з декламуванням поетичних творів.

Даною виставкою Іван Марчук прагне подякувати Польщі за допомогу та підтримку Україні. Жителі та гості Кракова можуть відвідати виставку картин до 19 березня у Новогутському центрі культури.