Несподівана відставка в Польщі

Несподівана відставка в Польщі

Вчора 21 жовтня з Польщі прийшла новина, яка особисто мене поважно засмутила. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Першого віце-президента Польсько-Української господарчої палати, учасника Українсько-польського Форуму партнерства під патронатом Міністрів закордонних справ Польщі та України Олега Дубіша.

Подав у відставку з посади керівника однієї з найбільших компаній Польщі PGNiG (своєрідний польський аналог українського «Нафтогазу) пан Єжи Квєцінський (Jerzy Kwieciński). Причини відставки зараз активно обговорюються в польських ЗМІ та соціальних мережах. Хто цікавиться деталями, може самостійно проаналізувати відповідні польські ресурси, наприклад: https://innpoland.pl/162879,prezes-pgnig-jerzy-kwiecinski…https://gospodarka.dziennik.pl/…/7985687,prezes-pgnig…https://www.onet.pl/…/kulisy-odejscia…/drv9d8k,79cfc278

Як на мене, звертає на себе увагу той факт, що відставка відбулась буквально кілька днів після успішного, на мою думку, візиту Президента Анджея Дуди до України та його перемовин з Президентом України Володимиром Зеленським. Пан Квєцінський брав участь в складі делегації Президента Польщі і в присутності Президентів Польщі та України пан Єжи зокрема підписав відповідну знакову угоду з українською стороною.
https://www.facebook.com/kwiecinskijerzy/videos/346090213165959

Biorę dzisiaj udział w wizycie Prezydenta Polski Andrzej Duda w Ukrainie ??

Опубліковано Jerzy Kwieciński Понеділок, 12 жовтня 2020 р.

Буквально на днях в одному з своїх матеріалів, підсумовуючи відповідний візит і переговори, я з позитивної сторони згадував , що «на окрему увагу і відзначення заслуговує активність в Україні польської державної компанії PGNiG. Очолює її давній друг України, колишній Міністр фінансів, інвестицій та розвитку Польщі Єжи Квєцінський.

Пан Єжи дуже добре знає, як всі можливості і потенціал України, так і всі наші, часами, м’яко кажучи, неоднозначні реалії і особливості. Підписана в рамках візиту президента Дуди відповідна угода про нерозголошення інформації про об’єкти приватизації в Україні – своєрідний позитивний сигнал для інших польських державних компаній про потребу активізації роботи і інвестицій, яких в Україні ми в вже давно і багато говоримо. І тільки зараз, як мені здається, відбувається суттєве збільшення інтересу польського державного сектора до України, що власне підтвердив склад польської делегації, яка супроводжувала Президента Анджея Дуду і в якій не забракло представників поважних польських державних інституцій та підприємств з суттєвою часткою державного майна. Повертаючись до PGNiG, наскільки я розумію, в числі іншої діяльності в Україні (видобуток, транзит і зберігання енергоносіїв) PGNiG та польська сторона в цілому також цікавляться приватизацією українських ТЕЦ та Обленерго».

Не пройшло і 10 днів після офіційного візиту Президентської Пари Польщі до України , а вже сьогодні деякі вказані вище польські видання позволяють собі характеризувати згадані інвестиції PGNiG в Україні як «контрверсійні».

Так, що, нажаль, в сухому остатку згаданий в моєму попередньому матеріалі «позитивний сигнал» для великих польських компаній щодо інвестицій в Україну в результаті вийшов якийсь не однозначний. Та й загальна оцінка підсумків крайнього візиту Президента Анджея Дуди до України сьогодні в декого в Польщі, судячи з певних останніх публікацій, мабуть не поділяє мого надмірного оптимізму. З цієї точки зору заслуговує на увагу, наприклад, опублікований в сьогоднішній в «Європейській правді» матеріал Лукаша Адамського з симптоматичним заголовком: «Спіраль розчарувань: погляд із Польщі на кризу у відносинах з Україною» https://www.eurointegration.com.ua/…/2020/10/22/7115596/ .

Сьогодні Пан Квєцінський на своїй сторінці офіційно підтвердив рішення про відставку.

https://www.facebook.com/watch/?v=688683738444666

‪Kończę misję w PGNiG Grupa Kapitałowa Jestem dumny z osiągnieć firmy i całej załogi, z którą miałem zaszczyt współpracować. Dziękuję! ? Dziś jest mój ostatni dzień w Spółce. Poniżej krótkie podsumowanie, a więcej w transmisji na żywo na moim profilu na Facebooku ok. 17:30. Zapraszam. ‬?

Опубліковано Jerzy Kwieciński Четвер, 22 жовтня 2020 р.

Так що такі от, як на мене, маємо сьогодні не зовсім веселі новини з Варшави. Шкода… Залишається подякувати Пану Єжи за його попередній вклад в розвиток польсько-української співпраці та висловити сподівання що в своїй подальшій діяльності він продовжить успішну публічну та іншу кар’єру і активну роботу щодо розвитку контактів, співробітництва і партнерства між Польщею та Україною.

Олег ДУБІШ FacebookTwitter