Польща не видасть Швеції росіянина, який вивіз звідти трьох дітей

Польща не видасть Швеції росіянина, який вивіз звідти трьох дітей

Польський суд не підтримав вимогу шведської влади щодо екстрадиції Дєніса Лісова, який утік із доньками, відданих прийомній сім’ї. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У середу суд у Польщі вирішив не видавати Швеції росіянина Дєніса Лісова, який вивіз звідти своїх дітей.

Польський суд визнав, що ордер на арешт Лісова, виданий Швецією, «порушує свободи, права людини і громадянина». На думку судді, Лісова поставили «в безвихідне становище, у нього відібрали дітей і висунули нездійсненні умови для їх повернення».

Дєніс Лісов жив в Швеції разом із дружиною і трьома доньками чотирьох, шести і дванадцяти років. У 2017 році його дружина потрапила в лікарню із важким захворюванням – шизофренією. Шведська влада дійшла висновку, що Лісов не впорається із відповідним доглядом за дітьми сам, і віддала їх у прийомну сім’ю мусульман, вихідців з Лівану. За словами росіянина, шведська влада висунула йому умову, яку він не міг виконати, аби повернути дітей – чоловік мав легалізувати своє перебування у Швеції. Через це росіянин вирішив вивезти дочок з країни.

У квітні Лісов був затриманий на летовищі у Варшаві, звідки він збирався разом з дітьми вилетіти в Росію. Шведська влада заочно заарештували Лісова за підозрою у викраденні дітей і оголосили його в міжнародний розшук.

У середу польський суд постановив, що Дєніс Лісов «не міг не діяти, коли дізнався, що дітей кривдять». Дії шведської влади судді у Польщі визнали «крайніми». «Добро дітей було порушене», коли у росіянина відібрали дітей, а тому мала бути «обов’язкова умова для відмови видачі Дєніса Лісова шведській владі».  

«Дєніса Лісова влада Швеції поставила у безвихідну ситуацію; її дії заподіювали шкоду дітям, подбавляли їх не тільки культурної ідентичності, але передусім тепла та батьківської любові», – говориться у рішенні польського суду.

До розгляду питання про екстрадицію Лісова залишили на волі; доньки перебували під його опікою. Росіянин попросив про статус біженця у Польщі.

IAR/Т.А.