Польща пояснює суть закону про Інститут нацпам’яті
https://img.pravda.com/images/doc/e/4/e405515-inp.jpg

Польща пояснює суть закону про Інститут нацпам’яті

У Лондоні триває зустріч віце-міністра закордонних справ Польщі з представникми єврейських середовищ. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Віце-міністр закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький веде переговори з представниками єврейських середовищ. Розмови відбуваються у Лондоні й стосуються оновленого закону про Інститут національної пам’яті Польщі.

За словами речниці польського уряду Йоанни Копцінської, Бартош Ціхоцький намагається розвіяти сумніви щодо записів документа:

«Міністр, зокрема, пояснює, що закон не обмежує жодним чином свободи слова, можливості проведення наукових досліджень або мистецьких заходів».

Розмови Бартоша Ціхоцького з представниками єврейських середовищ стосуються також освітніх проектів, зокрема, екскурсій до Польщі єврейської молоді, – додає Йоана Копцінська:

«Широко обговорюються пропозиції, які мають на меті розширення діапазону освітніх та культурних проектів, нових спільних заходів, адже таким чином ми будуємо взаємовідносини, розвиваємо їх у доброму напрямку. Ці розмови стосуються не тільки закону про ІНП Польщі, не можна їх обмежувати тільки оновленим законом, нам йдеться про те, щоб будувати спільну історію та співпрацю».

Оновлений закон про Інститут національної пам’яті Польщі набув чинності 1 березня. У документі йдеться, зокрема, що кожен, хто публічно і всупереч фактам приписуватиме польському народу чи державі відповідальність або співвідповідальність за злочини, скоєні Третій Рейхом, чи інші злочини проти людства, миру та воєні злочини, підлягатиме карі штрафу або позбавлення волі до трьох років. Закон викликав гостру реакцію Ізраїлю та США.