Прес-реліз: українці працюють в Польщі, але планують жити в Україні
http://ampua.org/wp-content/uploads/2018/03/1D7494BE-E7B0-40A9-840D-9D7BAE4A31D0-e1521615346906-470x351.jpeg

Прес-реліз: українці працюють в Польщі, але планують жити в Україні

“Польща є привабливим міграційним напрямком для громадян України з кількох причин”-Василь Воскобойник. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Всеукраїнську Асоціацію з міжнародного працевлаштування.

Варшава, 20 березня 2018 року. Польща є привабливим міграційним напрямком для громадян України з кількох причин. Для 53% українців це географічна близькість. На другому місці – бажання заробити (44%), а на третьому  – низький мовний бар’єр (34%). Всі ці переваги призводять до того, що 3 з 4 працівників з України приїжджає до Польщі частіше ніж один раз (34% відвідало Польщу 2-3 рази впродовж п’яти років, а 18% 4-5 разів). Такі результати продемонструвало соціологічне дослідження “Барометр трудової міграції – І півріччя 2018”, що було проведене на замовлення польської компанії Personnel Service.

Дослідження довело, що тільки 11% українських мігрантів хочуть залишитись в Польщі назавжди. Щоправда великі польські компанії докладають зусиль для того, аби українці працювали в країні багато років. Поки що, для переважної більшості наших громадян міграція має тимчасовий, повторюваний та короткочасний характер. Упродовж останніх 5 років середнє перебування українців в Польщі  тривало 1-6 місяців. Але при цьому 62% українських трудових мігрантів планують і надалі їздити в Польщу на роботу.

«Українці не хочуть залишатися в Польщі назавжди. Про це, зокрема, кажуть і результати соціологічного дослідження. Тільки 3% українських громадян хочуть заснувати в Польщі свої компанії, а 88, 5% – ні. Купити польське житло планують також 3%, а 87% – ні», – розповів Кшиштоф Інглот, Президент правління компанії Personnel Service.

«Вже четвертий рік, в якому ми маємо підсилення трудової міграції до Польщі. Тимчасового працевлаштування вже не вистачає для того, щоб заповнити всі кадрові прогалини. Ситуація змушує роботодавців до клопотання про дозвіл на роботу для трудових мігрантів, незалежно від бар’єрів і труднощів» – розповідає Лукаш Козловський, головний економіст з об’єднання Роботодавці РП.

«Необхідно побудувати міст між українськими трудовими мігрантами і відповідальними польськими роботодавцями. Зробивши це, ми зможемо завдати непоправного удару по нелегальному працевлаштуванню українців в Польщі. Крім цього ми зможемо захистити права трудових мігрантів за рахунок їх легального статусу в країні. Одночасно знизиться рівень шахрайства, пов’язаного з нелегальним працевлаштуванням. Також зростуть грошові надходження в польський бюджет і систему страхування. Українці повинні відчувати себе спокійно і захищено в Польщі, що в підсумку сприятиме економічному зростанню польської держави і збільшенню рівня добробуту українських трудових мігрантів», – заявив Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.