У Польщі спостерігається відтік українців з ринку праці

У Польщі спостерігається відтік українців з ринку праці

Проблеми нестачі працівників через COVID-19 торкнулись майже кожного третього підприємця. Частина працівників вирішила повернутися на батьківщину, а частина не хотіла виїжджати на роботу. Про це пoвідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

За останні місяці 32% компаній вказують, що вони мали проблеми з персоналом через виїзд іммігрантів, пов’язаний з COVID-19 — повідомляє biznestuba.pl. Про це йдеться у звіті Національного банку Польщі. 

Більшість описує нестачу працівників з України як помірну проблему, яка не загрожує зупинкою підприємства. Однак для 5% компаній відтік персоналу зі Сходу став проблемою і вплинув на роботу компаній. В даний час працедавці заявляють, що утримуються від рішень щодо звільнень.

73% компаній, все ще як і раніше хочуть наймати працівників з України, незважаючи на проблеми, пов’язані з пандемією. 15% зазначили, що в майбутньому вони будуть наймати менше іммігрантів, ніж раніше, а 7% компаній заявили, що уникатимуть працевлаштування іммігрантів. 

А от 4% компаній заявляють про більш широке використання праці іммігрантів у майбутньому.

Весною, через паніку пов’язану з коронавірусом, Польщу залишили до 250 000 робітників з України. Проте недовго — автоматичне поновлення візи для іноземних робітників на час епідемії зберегли в Польщі до півмільйона людей з України.

Проблемою для заробітчан є, між іншим, необхідність проходити карантин. Через це неможливо заробляти гроші та необхідне житло.