У Польщі відзначають 155 річницю Січневого повстання
http://his.img.pravda.com/images/doc/e/7/e7da885-sichneve-povstannya-1.jpg

У Польщі відзначають 155 річницю Січневого повстання

У Польщі згадують 155 річницю національного зриву проти панування Російської імперії. Про це повідомляє Upmp.news із посиланням на Польське радіо.

22 січня у Польщі згадують 155 річницю від початку Січневого повстання, що було одним з найяскравіших проявів польського національно-визвольного руху проти панування Російської імперії. Незважаючи на те, що повстанці зазнали поразки, Січневого повстання зміцнило національну самосвідомість поляків і вплинуло на прагнення до незалежності наступних поколінь. Разом з поляками у повстанні взяли участь литовці, білоруси й українці.

На думку прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравєцького, жертва січневих повстанців не була марною. Очільник польського уряду взяв участь в урочистому покладанні вінків до так званих Воріт страт Варшавської цитаделі у 155 річницю Січневого повстання.

Моравєцький наголосив, що жителі тодішньої Польщі склали іспит з патріотизму та польськості. Він сказав, що пізніше не можна було боротися за Польщу після тієї жертви, здійсненої під час повстання. Прем’єр підкреслив, що нині не було би незалежної Польщі, якби не вони. “Нині боротьба за ліпше майбутнє, за більш справедливу та багату Польщу – це виконання їхнього заповіту”, – відзначив Моравєцький.

Під час свого виступу міністр національної оборони Маріуш Блащак наголосив на особливій ролі жінок, які підтримували своїх чоловіків та синів під час повстання. Міністр нагадав про жінок, котрі нелегально вдягали національні прикраси – таким чином вони підтримували польськість, непохитність у боротьбі за незалежність.

Повстання почалося 22 січня 1863 року, коли Центральний національний комітет проголосив себе Тимчасовим Національним урядом і закликав народ повстати проти Російської імперії. 6 тис. повстанців атакували російські військові гарнізони.

Повстання поширилося на всю територію Королівства Польського, а згодом на територію Литви, Білорусі та України. Бойові дії тривали до осені 1864 року. Останні партизанські загони були розбиті в квітні 1865 року. Тоді ж заарештовано ватажків повстання – Ромуальда Трауґутта та інших членів Національного уряду. Через чотири місяці вони були страчені у Варшавській цитаделі.

Усього під час повстання відбулося 1,2 тисяч битв, у яких взяли участь приблизно 200 тис. повстанців. Декілька десятків тисяч з них загинули під час боїв або були страчені, 38 тис. осіб були депортовані до Сибіру.