У Празі пройшла конференція, присвячена українським трудовим мігрантам в Європі.

У Празі пройшла конференція, присвячена українським трудовим мігрантам в Європі.

Обговорили аналіз моделей трудової міграції і положення робітників з України в Польщі та Чехії.

У мультикультурному центрі Праги під егідою Міністерства праці та соціальних справ Чеської Республіки пройшла дводенна міжнародна конференція, присвячена трудової міграції в Європі Зміцнення транс / національного співробітництва між органами виконавчої влади з питань стандартизації праці в Європі: виклики та можливості”

На конференції зібралися представники інспекцій праці, державного управління, Міжнародної організації праці, профспілок і неурядових організацій зі всієї Європи для вивчення проблем і можливостей для посилення дотримання трудових норм і забезпечення дотримання трудових прав в сфері трудової міграції.

У перший день конференції спробували знайти рішення для поліпшення адміністративного співробітництва, обміну інформацією на національному та транснаціональному рівнях.

Українським робітникам, в зв’язку з тим, що вони є лідерами серед трудових мігрантів в Європі був присвячений другий день роботи конференції. Обговорювався аналіз моделей трудової міграції і положення робітників з України в Польщі та Чехії.

На конференції з доповіддю виступив голова діючої у Польщі української профспілки «Трудова Солідарність» Віталій Махинько. Він розповів про становище українських трудових мігрантів в Польщі та Україні, а також про проблеми, з які доводиться щодня стикаються українськім робітникам.

– «Окремим питанням на конференції стояла проблема, пов’язана з експортом українських робітників в Чехію польськими компаніями під виглядом службових відряджень. Фактично це нелегальний канал постачання робочої сили, що має легальні обриси. Я називаю це сірими схемами. І саме за цими сірими схемами в Чехії працюють десятки тисяч українців. Десятки тисяч робочих абсолютно незахищених ні чеським, ні польським, ні українським трудовим законодавством »- прокоментував лідер Трудової Солідарності Віталій Махинько

Дана конференція є хорошою можливістю для подальшого розвитку дискусії в пошуку прийнятних для суспільства рішень у сфері дотримання трудових прав і трудових норм у сфері трудової міграції у Європі.