Українці з Польщі закликають владу вшанувати жертв антиукраїнських акцій на Холмщині
http://www.nasze-slowo.pl/wp-content/uploads/2018/03/sahr-DSC03950.jpg

Українці з Польщі закликають владу вшанувати жертв антиукраїнських акцій на Холмщині

У суботу, 10 березня, на кладовищі в Сагрині будуть молитися за жертв Сагриня. З нагоди 74 -ї річниці антиукраїнських акцій на Холмщині заяву оприлюднило Об’єднання українців у Польщі (ОУП). Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наше слово.

Автори звернення висловюють своє здивування фактом, що серед польських політиків та інституцій, які відповідають за дослідження воєнних злочинів, й надалі «панує мовчанка щодо тих подій, які стосуються польських громадян української національності».

«Багато разів в публічному просторі озвучується обґрунтування військових злочинів, зокрема дії проти українського цивільного населення, як „запобіжні відповідні дії”», – йдеться у заяві. Автори зазначають також, що дотеперішня діяльність Інституту національної пам’яті Польщі в цьому питанні є неефективною. У документі підкреслюється, що свідченням цього є кількаразове припинення слідства у справі злочину в селі Сагринь, ігнорування ініціативи, яка була запропонована під час засідання Спільної комісії уряду РП та національних і етнічних меншин щодо проведення ексгумацій і поховання жертв в цьому селі, які донині лежать в землі поза кладовищем.

Чергова проблема, на якій наголошують представники української організації, це те, що донині не було офіційно відкрито меморіалу загиблим українцям на кладовищі у Сагрині.

„Відзначення, заплановане на 2009 рік за участю Президента Республіки Польща, покійного Леха Качинського та Президента України Віктора Ющенка не відбулися через рішення польської сторони. Багатократно релігійні відзначення біля пам’ятника жертвам проводилися без участі представників польської держави. З іншого боку, унаслідок зголошень з боку антиукраїнських організацій, організатори та учасники відзначень були допитувані у справі прокуратурою”, – інформають автори заяви.

У зв’язку з цим українці звертаютьcя до керівництва Польщі із закликом взяти участь у вшануванні пам’яті у 74-ту річницю воєнних злочинів, жертвами яких стали громадяни Польщі української національності. Теж заохочують владу до діалогу з українською меншиною в Польщі щодо вшанування жертв воєнних злочинів, акцій пацифікації і комуністичних репресій упродовж 1944-1947 років.

ОУП звертається до польського суспільства з закликом проявити солідарність з українською меншиною і «засудити тенденційні публікації та дії, які мають на меті виправдати масові злочини проти українського цивільного населення, а також випадки профанації і протидії відновленню могил та українських місць пам’яті на території Польщі».

10 березня 1944 р. внаслідок акції Армії крайової та Батальйонів хлопських загинули сотні православних українців – мешканців Сагриня та навколишніх сіл на Холмщині. Не відомою є точна кількість жертв. Безпосередньо після злочину її оцінювали як 600-800 осіб. Цього ж дня формування Армії Крайової акатували також сусідні села, де жили православні українці: Шиховичі, Ласків, Малиці, Метелин, Турковичі, Прегоріле, Теребин, Теребинець, Верешин та інші. У результаті акції польського підпілля ці села були частково або повністю спаленими, а їхні українські мешканці вбитими.

Повний текст документу розміщено на сайті ОУП.