Європарламент підтримав Єврокомісію у справі процедури щодо Польщі
http://external.polskieradio.pl/files/6672b5dd-5423-42c3-a238-99a71987acce.file

Європарламент підтримав Єврокомісію у справі процедури щодо Польщі

Євродепутати підтримали рішення Єврокомісії про запуск щодо Польщі сьомої статті Договору про ЄС. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Депутати Європейського парламенту підтримали у резолюції дії Європейської комісії у справі запуску щодо Польщі сьомої статті Договору про Європейський Союз. У голосуванні взяло участь 617 євродепутатів, резолюцію підтримали 422 обранці, проти були 147, а 48 утрималися від голосування.

Вчора позицію у цій справі євродепутатам представив віце-голова Єврокомісії Франс Тіммерманс, який наголосив, що хоча Варшава й бере участь у діалозі з Комісією щодо 7 статті, Брюссель досі чекає на виконання своїх рекомендацій.

Під час дебатів найбільші фракції Європарламенту підтримали позицію Єврокомісії. Проти була фракція Європейських консерваторів та реформаторів, до якої входить керівна партії Право і справедливість та деякі позафракційні депутати.

Резолюція наголошує на тому, що євродепутати вітають грудневе рішення Єврокомісії про запуск сьомої статті Договору про ЄС та підтримують заклики до польської влади, аби вона розв’язала проблеми. Європарламент також закликав євросоюзні країни до швидких кроків та висловив надію, що Польща інформуватиме про роботу, пов’язану з процедурою.

Нагадаємо, від 2016 року Єврокомісія веде щодо Польщі провадження у справі порушення принципу верховенства права польською владою під час реформування судоустрою країни. У грудні 2017 року Єврокомісія передала Раді Євросоюзу подання про початок процедури сьомої статті Договору про ЄС, оскільки, на її думку, протягом останніх двох років у Польщі прийнято ряд законів, котрі серйозно загрожують незалежності судочинства та поділу влади на три гілки.

8 березня, зокрема, про верховенство закону та польські реформи судової системи у Брюсселі розмовлятимуть прем’єр Матеуш Моравєцький та голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.