Директор дата-центру "Парковий" Віталій Чабан: хмарні сервіси стають драйвером ринку дата-центрів
https://ukranews.com/upload/interview/2018/06/14/5b217f8900c45-0001-c1b2bb07-59c3f0a3-c785-9bb49332_1200_watermark.jpg

Директор дата-центру “Парковий” Віталій Чабан: хмарні сервіси стають драйвером ринку дата-центрів

Ринок дата-центрів в Україні з кожним роком залучає все більше уваги і стає все більш затребуваним, причому як для спеціалізованих компаній, які працюють тільки в цьому сегменті ринку, так і для “телекомників” більш широкого профілю. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Українські новини.

Про те, куди рухається ринок, про перспективи блокчейна і майнінга, а також про плани і чутки одного з найбільших гравців на цьому ринку дата-центру “Парковий” Українські Новини поговорили з директором цієї компанії Віталієм Чабаном.

Що змінилося на ринку за останній рік? Як відрізняється реальність від ваших очікувань?

Як і в минулому році основним трендом ринку є зростання попиту на хмарні послуги. Сегмент хмарних сервісів займає все більшу частку в доходах дата-центрів і реально стає драйвером зростання ринку. На сьогоднішній день потреба в “хмарах” досить висока і в найближчі роки буде тільки зростати. Головне – не загнати ринок у ситуацію, яка колись сталася на ринку мобільного зв’язку: коли в боротьбі за абонента оператори фактично опинилися в стані цінової війни, в результаті якої ARPU впав майже до нуля.

Яким за оцінками вашої компанії був обсяг українського ринку ЦОД в 2017? Яких обсягів він може досягти за результатами 2018?

За нашими оцінками обсяг доходів українських ЦОД за 2017 склав приблизно 250-300 млн грн. Деякі експерти оцінюють його в 500-700 млн, але це, швидше за все, з урахуванням хмарних рішень від Microsoft, Amazon тощо. Я ж кажу про доходи вітчизняних дата-центрів та провайдерів хмарних послуг. В цілому, ринок є динамічним у своєму розвитку, але темпи зростання у кожного учасника різняться, адже залежать від багатьох складових. Доходи дата-центру “Парковий” в минулому році збільшилися майже на 30%. Разом з тим, кілька експертних агентств оцінили загальне зростання ринку в Україні в середньому на 10-12%. У поточному році є всі підстави розраховувати на ще більше зростання ринку.

Як правило, прибутковий ринок характеризується збільшенням кількості його учасників. Чи є передумови для входу на ринок ДЦ нових гравців і чи не спричинить це переділ ринку?

На сьогоднішній день Україна має достатньо потужностей для забезпечення потреб вітчизняної економіки, включаючи не тільки комерційних клієнтів, а й державу. Побудова та експлуатація дата-центру – це дуже дорогий проект з періодом повернення інвестицій, який явно перевищує 5 років, і це скоріше є якорем в ухваленні рішення щодо інвестування грошей в такий проект. Цілком можливим є розгортання нових проектів з надання хмарних сервісів, але це явно відбуватиметься вже на існуючих потужностях національних ДЦ та/або ближнього зарубіжжя.

Деякі експерти оцінюють частку “Паркового” на ринку десь на рівні 5% …

Це всього лише домисли або некомпетентність, і мені цікаво дізнатися, як ці експерти роблять відповідну оцінку, швидше за все навіть не побувавши на технічному майданчику “Паркового” і не бачивши всього “масштабу трагедії”? J “Парковий” – один з найбільших дата-центрів України. Такі масштабні майданчики можна перерахувати на пальцях однієї руки. При цьому наші потужності заповнені більш ніж на 50% і всі гості нашого ДЦ бачать це на власні очі, а цим може похвалитися далеко не кожний ДЦ. І наша частка – 5%? Думаю, що найменше, це трохи виглядає смішно…

Ви якось реагуєте на такі оцінки?

А навіщо? Ми живемо у вільній країні, де кожен може говорити те, що думає. А крім того, це нам не заважає. Те, що ми – одні з найбільших та технологічних – знають всі, хто цікавиться цим ринком. І якщо десь проскакує інформація, що наша частка всього 5-7%, то це лише може говорити про наш потенціал, наявність вільних потужностей. Може тому до нас так багато запитів й надходить… J А ось хтось розповідає про те, що займає частку в 25-30% ринку, це їх право… Особливо мені цікаво, яким чином проводився підрахунок всього ринку в кількісному вираженні.  Може так вони виправдовують перед акціонерами свої капвитрати…

Сьогодні в наш лексикон активно входять такі терміни як блокчейн, майнінг, криптовалюта. Що це по суті і як ви бачите подальший розвиток IT-ринку?

Це питання не на одне інтерв’ю! Але спробую коротко … Блокчейн – це технологія формування реєстрів інформації, яка зберігається на безлічі різних комп’ютерів незалежних один від одного. Кожен пункт реєстру – це закритий блок, який не можна змінити. Якщо є необхідність внести зміни в документ, то це вже буде новий блок, який буде нести інформацію про час зміни та виконавця. Блокчейн – це революційний інструментарій, який дозволяє вирішити такі нагальні проблеми як підробка документів, порушення авторських прав тощо. Це без перебільшення революція в сфері ІКТ.

А як щодо майнінгу, який зараз дуже популярний як новий вид бізнесу?

Майнінг – це всього лише похідна від блокчейну. І його так й треба розглядати. Зі збільшенням кількості блоків інформації, сформованої за технологією блокчейн, заробітки майнерів падають у геометричній прогресії.

Але ходять чутки, що “Парковий” переключився на співпрацю з майнерами, поступово звільняючи для них місце в своєму дата-центрі …

Це не відповідає дійсності. Всі, хто мають розуміння того, що таке майнінг, знають, що використовувати дата-центр рівня TIER 3 виключно для цих цілей – це все одно, що забивати мікроскопом цвяхи. В цьому немає ані економіки, ані здорового глузду.

Але все ж майнери “зайшли” в “Парковий”?

Серед наших клієнтів є й великі промислові компанії, й банки, й представники рітейлу, й держоргани, і компанії, які займаються штучним інтелектом, BigData, розробкою ПЗ на блокчейні… Як я вже говорив, зараз ми завантажені не повністю, а більш ніж на 50%. Тож потужностей “Паркового” вистачить для всіх наших клієнтів, незалежно від роду їх діяльності. У нас достатньо місця та ресурсів, щоб задовольнити запити як великого бізнесу, так і представників СМБ. Інше питання, що низький показник енергоефективності (нижче середнього по нашому ринку) дає нам переваги та дозволяє нам вибирати найбільш вигідні проекти.

Яким ви бачите свого клієнта в майбутньому, як будуть розвиватися дата-центри, як фізичні структури?

Думаю, що все більше будуть з’являтися сервіс-провайдери, які пропонуватимуть послуги у сфері BigData, та софт, що працює на блокчейні. Для швидких обчислень необхідні великі ресурси і потужності. Тож роботи вистачить усім дата-центрам в Україні.

Олександр Мазур