Клімкін оприлюднив копії дипломатичних нот РФ і України стосовно військовополонених українців

Клімкін оприлюднив копії дипломатичних нот РФ і України стосовно військовополонених українців

Голова МЗС Павло Клімкін відповів на звинувачення Зеленського у діях щодо зриву процесу звільнення українських моряків. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на УНІАН.

Голова МЗС Павло Клімкін оприлюднив копії дипломатичних нот, одна з яких була відповіддю РФ на вимогу Міжнародного трибуналу з морського права щодо звітування до 25 червня про виконання наказу суду стосовно звільнення українських моряків, а друга – нота-відповідь МЗС України на відмову РФ звільнити українських моряків. Копії документів міністр закордонних справ України опублікував на сторінці в Facebook.
“Щоб зняти всі питання, прошу до вашої уваги дві дипломатичні ноти. Перша – російська пастка, до речі, досить примітивна, друга – наша відповідь, яка викриває приховані мотиви РФ”, – заявив Клімкін. Він зазначив, що РФ не хоче виконувати рішення суду. “Хоча, чому приховані? Росія і не приховує, що не хоче виконувати рішення Міжнародного трибуналу з морського права. Замість цього вона: а) вимагає від нас визнати, що наші моряки могли вчинити злочин, б) схиляє нас до визнання правомірності судового процесу над ними за російським законодавством, в) запрошує прогнутися перед кримінально-процесуальним кодексом РФ, а заразом і опосередковано визнати окупацію Криму”, – додав Клімкін.
Водночас, на його переконання, Росія без проблем може завершити усі внутрішні процеси, необхідні для звільнення моряків. Він зауважив, що РФ може це зробити, в тому числі, “у рамках діючих і для нас, і для них багатосторонніх документів”.
“Пастка була підготовлена для наших моряків, для нашої юридичної та дипломатичної команди, для керівництва країни. На жаль, схоже, що хтось в Офісі Президента банально попався. Повестися на російський дипломатичний розвод – це зганьбити моряків, які вже 6 місяців перед російським судом з гідністю наполягають, що Росія не має права їх судити. А потім з покорою сподіватися, що російський суд, найгуманніший у світі, обов’язково нам їх поверне. Так, авжеж”, – написав Клімкін.
При цьому глава МЗС підкреслив, що рішення Міжнародного трибуналу однозначне: Росія зобов’язана негайно і безумовно звільнити моряків і кораблі.
“Викладена у нашій ноті аргументація – це позиція, яку ми спільно з міжнародними партнерами відстоюємо з першого дня після їх захоплення. Політично і в міжнародних судах. Кому не подобається, може спробувати її змінити. А якщо хтось хотів гарантувати собі комфортні зустрічі в Осаці – не вийде. Ми робимо усе, аби ці зустрічі були в першу чергу результативними, і Росія пояснила світові, як вона виконає свої міжнародні зобов’язання і поверне українських моряків додому”, – заявив Клімкін.
“І наостанок. По суті – все зрозуміло, а от по комунікації – є питання. Весь дипломатичний світ знає, де мене шукати. Як кажуть, мене легко знайти, важко втратити і неможливо забути. Чи щось переплутав?”, – додав Клімкін.
Як повідомляв УНІАН, 25 травня Трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов’язав Росію звільнити захоплених у полон у листопаді 2018 року в районі Керченської протоки моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була поінформувати суд про виконання наказу щодо звільнення українських моряків і суден. У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України звільнити захоплені військові судна і моряків.
26 червня у Міністерстві закордонних справ України заявили, що Росія загострює спір з Україною через відмову виконати наказ Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо звільнення захоплених українських моряків.
27 червня, Зеленський звинуватив МЗС і особисто Клімкіна у діях, які можуть зірвати процес звільнення українських моряків. Він заявив, що не бачив ноту МЗС РФ, у якій йдеться про військовополонених моряків, а також його не поінформували про ноту-відповідь МЗС України. Президент був обурений тим, що Клімкін відповів на ноту МЗС РФ, не порадившись з ним.

За словами президента, нота-відповідь МЗС України може поставити під загрозу повернення моряків.