Коломойський подав п’ять нових позовів проти НБУ

Коломойський подав п’ять нових позовів проти НБУ

19 квітня Ігор Коломойський подав 5 нових позовів до Господарського суду Києва до Національного банку України та ПриватБанку, що оскаржують п’ять кредитних договорів і його особисту поруку щодо них. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням ZiK.

Непрямим підтвердженням є одне з проваджень у реєстрі судових рішень, – повідомляє НВ Бізнес, посилаючись на добре поінформовані джерела у юридичних колах. Перші слухання пройдуть 10, 22 і 23 травня.

Юристи пояснюють такий хід з боку екс-власника Приватбанку бажанням підстрахувати рішення Печерського суду, яке було прийнято пізно ввечері 20 квітня, задовольнивши позов Коломойського щодо розірвання договору особистої поруки за кредитами рефінансування, виданих ПриватБанку НБУ на суму 9,2 млрд грн.

«Подання Ігорем Коломойським нових позовів до господарського суду м. Києва про визнання недійсною його поруки перед НБУ за кредитами рефінансування Приватбанку, серед іншого, може свідчити про обізнаність юристів Ігорем Коломойським про відсутність правових наслідків, на які розраховував позивач при зверненні до суду, і найголовніше – про наявність достатніх правових підстав для обов’язкового скасування рішення Печерського районного суду м. Києва, оголошеного в суботу о пів на десяту вечора, та яким було розірвано договори особистої поруки Ігорем Коломойським, в апеляційному порядку, – пояснили в юридичній компанії Asters. – Несприйняття Печерським районним судом м. Києва правових аргументів банку може підтверджувати знехтування правовими висновками Верховного Суду, що є обов’язковим для застосування, наприклад, про неможливість розірвання договорів поруки із заявлених підстав або висновку, що подібні позови підлягають розгляду в порядку господарського судочинства, а відтак Печерський суд був зобов’язаний закрити провадження у справі за позовом Ігоря Коломойського».

Як повідомила раніше екс-глава НБУ Валерія Гонтарева, підозра до неї Генеральної прокуратури про фіктивні угоди з Аграрним фондом і Брокбізнесбанком може бути пов’язана з тиском на Національний банк, щоб скасувати націоналізацію ПриватБанку.

Минулого тижня було прийнято відразу три рішення на користь Ігоря Коломойського. Так, 18 квітня Окружний адмінсуд Києва, вивчаючи справу майже 2 роки, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку за позовом Ігоря Коломойського до НБУ, Кабміну, Фонду гарантування вкладів фізосіб і Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку. А 19 квітня стало відомо, що суд також скасував рішення НБУ від 13 грудня 2016 року, яким визначено перелік пов’язаних з банком фізичних і юридичних осіб. І 20 квітня Печерський суд Києва прийняв рішення про розірвання договору особистої поруки бізнесмена Ігоря Коломойського по кредитах рефінансування ПриватБанку на суму в 9,2 млрд грн, отриманих до його націоналізації. НБУ на підставі особистої поруки Коломойського також подав позов у Женевський суд, вимагаючи повернути борги.

Також минулого тижня Держсуд Києва переніс на 7 травня розгляд справи за позовом Коломойського про визнання незаконною передачу акцій Приватбанку державі.

Вже на цьому тижні 21 квітня Шостий апеляційний адміністративний суд переніс розгляд позову Triantal Investments до НБУ про визнання протиправним та скасування розпорядження НБУ про проведення перевірки Приватбанку в 2016 р на 13 травня.

В НБУ, ПриватБанку і юристи заявили, що законність рішень очевидна і зворотня процедура в цьому питанні неможлива, адже для цього немає ні правових, ні економічних підстав. І зворотній результат можливий лише за допомогою корупції. І, якщо суди все ж підтримають у цій суперечці Коломойського, то НБУ змушений буде забрати з капіталу ПриватБанку 155 млрд, виділених на його докапіталізацію, що призведе до банкрутства банку. А також необхідності надрукувати 100 млрд грн для виплат вкладникам, що відразу ж позначиться негативно на економіці і зростанні інфляції.

Також юристи зазначили, що у Коломойського немає підстав вимагати компенсації в $ 2 млрд, так як на момент прийняття рішення про націоналізацію ПриватБанк був з негативним капіталом. За даними видання, зараз в судах перебуває близько 242 справ, пов’язаних з націоналізацією ПриватБанку і боргами його колишніх власників за кредити рефінансування.

18 грудня 2016 року уряд за пропозицією НБУ і акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Коломойський і Геннадій Боголюбов, прийняв рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Держава отримала 100% в його капіталі, а ПриватБанк був до капіталізований на суму 116,8 млрд грн, а в червні 2017 року уряд вирішив внести в капітал банку ще 38,5 млрд грн на підставі аналізу НБУ і незалежного аудитора – EY.

За інформацією видання, за договором купівлі-продажу Коломойський продав ПриватБанк Міністерству фінансів за 1 гривню. ПриватБанк є найбільшим банком України з часткою ринку більше 35%. За підсумками 2018 року Приватбанк отримав 11,67 млрд грн чистого прибутку. Кількість клієнтів збільшилася на 1,5 млн – до 22 млн. Кожен другий клієнт (майже 9 млн) – активний користувач Приват24. За підсумками 2019 року, в ПриватБанку планують отримати прибуток понад 9 млрд грн.