Польський генерал: неймовірно в історії воєн, що Україна розпочала такий ефектний наступ
Українські військові (фото ілюстраційне) PAP/EPA/PRESS SERVICE OF THE 24 MECHANIZED BRIGADE HANDOUT

Польський генерал: неймовірно в історії воєн, що Україна розпочала такий ефектний наступ

«Неймовірно в історії воєн, щоб країна, яка зазнала нападу переважаючих сил і наполегливо оборонялася майже 2,5 роки, спроможна здійснити такий ефектний наступ», — заявив у середу в Studio PAP радник міністра національної оборони Польщі генерал Мєчислав Бєнєк, говорячи про українські дії на Курщині. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Головнокомандувач Збройних сил України генерал Олександр Сирський у вівторок заявив, що територія Курської області Росії, зайнята ЗСУ, зросла до 1263 квадратних кілометрів, а кількість підконтрольних їм населених пунктів зросла до 93. Бойові дії ЗСУ в Курській області тривають з 6 серпня.

Екс-заступник стратегічного командувача НАТО з питань трансформації заявив у середу в Studio PAP, що атака України є глибоким рейдом із дотриманням усіх правил військового мистецтва — маневрів, підтримки артилерії та безпілотників, хоча й без авіації, дій розвідувальних груп і точною розвідкою, підведення резервів, знищення рухомих колон, що становили резерви противника.

«Це неймовірно в історії воєн, що країна, яка зазнала нападу переважаючих сил і наполегливо захищалася майже 2,5 роки, здатна здійснити такий ефектний наступ», — сказав генерал.

Радник очільника Міноборони підкреслив, що військова мета України, яка ймовірно досягнута в рамках наступу, полягає в тому, щоб дезорганізувати росіян у підготовці до більш масштабного наступу на Покровськ і Харків. Крім того, на підкореному терені ЗСУ створили буферну зону, яка не дозволить використовувати територію для обстрілів Сумської області та інших українських земель, а також розбили приготування груп строковиків, які потрапили в полон.

За словами генерала Бєнєка, політичні цілі України полягали в тому, щоб привернути увагу світової громадськості до того, що ця країна наполегливо захищається, і водночас показати можливість перенесення дій на територію противника. Крім того, це показало росіянам, як це виглядає — вести війну на власній території.

«Україна залучила свої дві дуже добре підготовлені бригади з батальйонними бойовими групами, артилерійською та протиповітряною підтримкою. На даний момент вони якимось чином готуються обороняти ці зайняті укріплення на пагорбах навколо міста Суджа», — сказав він.

За словами генерала Бєнєка, українці «не можуть собі дозволити» втратити сили, використані для наступу, і «ймовірно, готують якийсь спосіб їх упорядкованого виведення в майбутньому». На його думку, вони не підуть далі на Курськ, тому що, ймовірно, вичерпали свої можливості ведення наступальних дій і значно розширили власні логістичні лінії.

PAP/Т.А.