Разиграєва Наталя про те, як захистити свої права від порушень в Інтернеті (відео)

Разиграєва Наталя про те, як захистити свої права від порушень в Інтернеті (відео)

Разиграєва Наталя про те, як захистити свої права від порушень в Інтернеті. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог журналіста та кінокритика Оксани Гудзенко.

Разиграева Наталя, директор департаменту “Центр компетенції” Консорціуму “Український центр підтримки номерів і адрес”.

– Розкажіть про роботу Центру компетенції, що це за організація, для чого вона створювалася і як довго на ринку?
– Ми живемо в епоху дуже динамічного обміну інформацією з використанням Інтернету – читаємо новини, ведемо переписку, спілкуємося, замовляємо товари, послуги в мережі.
Але крім позитивних моментів Інтернет створює поле для порушень. При цьому специфіка Інтернету в тому, що інформація в ньому може з’являтися, швидко змінюватися, віддалятися, поширюватися на десятках і сотнях ресурсів.
І тут виникає питання – куди звертатися, як довести, що були порушені права в мережі і кого притягати до відповідальності.
Саме для цих завдань 3 роки тому в Україні і був створений Центр компетенції в якості компетентний для формування доказів.

– Які види порушень найчастіше виникають в мережі?
– Це поширення недостовірної інформації, порушення прав інтелектуальної власності, продаж контрафактної продукції, доменні спори.

– Як був створений Центр компетенції? Хто його створив?
– Ініціатором його створення виступив Український мережевий інформаційний центр (УМІЦ), в який з 2003 року постійно зверталися зацікавлені особи, зокрема адвокати і судді для встановлення власників сайтів, підтвердження наявності / відсутності Інтернет-контенту. Його укладення сприяли судового вирішення спорів. Але з зв’язку з постійним збільшенням кількості подібних запитів УМІЦ було прийнято рішення про створення спеціалізованої організації. В результаті УМІЦ акредитував Центр компетенції.

– Як можна замовити послуги?
– Ми запустили онлайн-сервіс “WEB-FIX”, за допомогою якого можна фіксувати Інтернет-контент просто створивши собі особистий кабінет на нашому сайті. Причому контент фіксується в необхідній кількості абсолютно безкоштовно. Система обробляє заявки автоматично, завдає мітку дати і часу такої фіксації, а результат фіксації можна переглянути в особистому кабінеті вже через кілька хвилин, всі файли фіксації зберігаються у нас 3 роки. Клієнт платить тільки за видачу офіційного документа з результатом фіксації контенту, – якщо це знадобиться.
Крім цього ми також видаємо довідки для встановлення власників сайтів – це та особа, якій відповідно до законодавства необхідно пред’являти претензії, або залучати відповідачем в разі вирішення спору в судовому порядку.

– Наскільки успішний досвід роботи Центру? Чи визнаються Ваші документи судами?
– Наші документи визнаються судами в якості належних доказів, що є як результатом багаторічної роботи УМІЦ, так і роботи самого Центру компетенції, зокрема обговорень і консультацій на майданчиках судів різних інстанцій із залученням, як самих суддів, так і адвокатів, судових експертів.
Сервіс “WEB-FIX” унікальний можливістю швидкої фіксації контенту, тому що упущений момент може в принципі виключити можливість захисту порушених прав. Також важливо встановлення власника веб-сайту саме на момент порушення.
Повний пакет необхідних доказів сприяє як досудового врегулювання спору, так і скорочує терміни судового розгляду.

– Хто до Вас найчастіше звертається і в зв’язку з якими порушеннями?
– Серед наших клієнтів – адвокати, патентні повірені, бізнес, медіа, політики, ЗМІ.
Близько 80% звернень через поширення недостовірної інформації в мережі і відповідно для захисту честі, гідності та ділової репутації.
Останнім часом дуже багато звернень для фіксації порушень в соціальних мережах.

– Які цікаві кейси?
– Цікавих кейсів багато за 3 роки роботи. На сайті Центру http://web-fix.org/ можна ознайомитися з судовими рішеннями, прийнятими з використанням наших документів.
Серед них і вирішення спору за одне судове засідання, коли суд до цього моменту тривав 2 роки. За допомогою нашої довідки було доведено хто був власником сайту саме на момент порушення.
Також був випадок призупинення делегування доменного імені в зоні .УКР коли реєстрант (особа, яка зареєстрована таке доменне ім’я для себе) вказало про себе некоректні дані і не реагував на попередження реєстратора про необхідність їх виправлення. В результаті новинний сайт, який адресувався таким доменним ім’ям, просто перестав працювати, а регистрант через кілька хвилин зв’язався з реєстратором і надав коректні дані про себе з підтверджуючими документами.
Для формування доказів також звертаються для фіксації листування по електронній пошті, в Фейсбуці.
Багато судових справ з винесенням рішень про компенсації збитків, моральної шкоди.

Також беремо участь в судах і надаємо пояснення по нашим документам.
В цілому кількість клієнтів і звернень до Центру тільки зростає, що свідчить про актуальність питання захисту прав від порушень в мережі.