У розвинених країнах гучне ім’я компанії є своєрідною «індульгенцією» від поліцейського свавілля

У розвинених країнах гучне ім’я компанії є своєрідною «індульгенцією» від поліцейського свавілля

У розвинених країнах гучне ім’я компанії є своєрідною «індульгенцією» від поліцейського свавілля – Олександр Тананакін. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Legal High School.

Про статус юридичної особи в кримінальному провадженні розповів слухачам спецкурсу для корпоративних юристів Олександр Тананакін, адвокат АО Barristers. За його словами, до зміни процесуальних кодексів юридична особа у разі порушення проти неї кримінальної справи практично не мала жодних прав, що дозволяло слідчим органам проводити будь-які процесуальні та слідчі дії — обшуки, позапланові перевірки, тимчасовий доступ до документів тощо. При цьому на адвокатські запити слідчі відповідали у кращому випадку відписками.

Була практика, коли всіх контрагентів юридичної особи, директора якого обвинувачували у фіктивному підприємництві за статтею 205 Кримінального кодексу України, записували у потенційні злочинці. Такий стан справ негативно впливав на роботу юридичних осіб, знижував їх конкурентоспроможність як потенційних ділових партнерів. За словами лектора, в багатьох країнах юридична особа не позбавлена прав у кримінальній юстиції і в усьому світі залишилося тільки п’ять-шість країн, які не ліквідували цей дисбаланс. Україна також внесла необхідні зміни до національного законодавства.

Який статус може мати юридична особа в кримінальному провадженні? Вона може бути потерпілою, також стосовно юридичної особи може бути висунуте обвинувачення у разі, коли дії менеджменту здійснюються в інтересах цієї юридичної особи. За словами лектора, поки недостатньо практики покарання юридичних осіб, хоча були випадки закриття філій юридичної особи або заборони на будь-який вид її діяльності.

Лектор зазначив: якщо в розвинених країнах гучне ім’я компанії є своєрідною «індульгенцією» від поліцейського свавілля, то в українських реаліях популярність компанії є привабливим моментом для правоохоронців. Є навіть сумний жарт про те, що «обшук — це ознака успіху в бізнесі».

Для представлення інтересів юридичної особи в суді, як правило, залучається адвокат. При цьому важливо, щоб для захисту прав юридичної особи підбирався фахівець з відповідного права, оскільки немає «універсальних» юристів. Так, юрист, який досконально розбирається в бізнес-процесах, виявляється абсолютно безпорадним у кримінальному процесі, що вимагає не тільки спеціальних знань, а й досвіду.

Лектор дав поради щодо оформлення відносин між адвокатом і юридичною особою, підкресливши, що договір про правову допомогу можна укладати протягом трьох днів з моменту залучення адвоката до захисту інтересів клієнта. При цьому він зазначив, що оскільки правоохоронні органи на обшук, як правило, приїжджають групами, протистояти їм одному адвокату непросто, тому доцільно залучати до захисту юридичної особи не одного адвоката, а адвокатську компанію, яка має відповідний штат досвідчених юристів.