Вінник: У 2014-му єдиною дієвою зброєю України була дипломатія

Вінник: У 2014-му єдиною дієвою зброєю України була дипломатія

Зараз триває робота над тим, щоб на дипломатичному рівні об’єднати світ навколо України. Коли підтримка стане достатньою, в порядку процедури Генасамблеї United for Peace, абсолютна більшість зможе проголосувати за введення миротворчої місії ООН на Донбас. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на ZiK.

Зараз триває робота над тим, щоб на дипломатичному рівні об’єднати світ навколо України. Коли підтримка стане достатньою, в порядку процедури Генасамблеї United for Peace, абсолютна більшість зможе проголосувати за введення миротворчої місії ООН на Донбас.

Про це в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Перші про головне. Коментарі» розповів народний депутат України, секретар оборонного комітету ВР Іван Вінник.

Він наголосив: у 2014 році в Україні була зруйнована армія та воєнна безпека держави. Відтак, єдиною більш-менш дієвою зброєю, якою ми володіли, стала дипломатія.

«Вважаю, що Президент Порошенко досить вдало нею скористався, шляхом залучення міжнародної коаліції, отримання необхідної нам паузи в наступі РФ через Мінські домовленості. У зв’язку із цим ми мали можливість розбудувати військову компоненту нашої нацбезпеки, тож зараз можемо давати вже відповідні відсічі саме у гібридній війні», – переконаний нардеп.

Адже вона складається не лише із військової компоненти, а й із вдалої дипломатії та правильної інформаційної стратегії.

«До того ж нам не менш потрібно підтримувати економічну ситуацію у країні, адже будь-яка війна чи оборона від агресії потребують відповідних ресурсів», – зауважив Вінник.

Водночас, він зазначив: у 2014 році наші західні партнери були не впевненими, що саме відбувається в Україні. За його словами, російська пропаганда тоді працювала досить добре, транслюючи ідею, що у нас йде громадянський конфлікт. Саме тому тоді західні партнери не радили вводити правовий режим воєнного стану у державі.

«Застосування армії могло б вважатись ними, як певна ініціація війни, це б призупинило наші програми співпраці, зокрема – з МВФ та іншими фінансовими економічними інституціями, від яких і в той час, і зараз Україна є залежною. Та було ухвалено, зокрема, і закон про деокупацію, внесений Президентом, після цього наглядові структури ОБСЄ впевнено почали говорити про наявність російських військ», – наголосив нардеп.

Відтак, за його словами, введення воєнного стану уже більше не вважалось ініціацією в війни.

Окрім того, він підкреслив: миротворча місія ООН на Донбасі буде організована, коли Україна зможе переконати більшість країн світу, щоб в порядку процедури Генасамблеї United for Peace абсолютною більшістю можна було проголосувати за таке рішення.

«Адже Рада безпеки ООН, де сьогодні Росія має право вето, не може пройти через цю процедуру у зв’язку із позицією РФ. Тому ми працюємо на дипломатичному рівні, аби об’єднати світ навколо підтримки України. Коли ж її стане достатньо, зможемо отримати відповідне схвальне голосування Генасамблеї в порядку United for Peace», – наголосив Іван Вінник.

Як повідомлялось раніше, під час Всесвітнього економічного форуму Петро Порошенко обговорив із Ангелою Меркель розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі.