З ким ви, містере Аваков? Яку роль вибрав для себе у великій політичній грі глава МВС
На думку експертів, Аваков має намір зберегти свій вплив і після виборів

З ким ви, містере Аваков? Яку роль вибрав для себе у великій політичній грі глава МВС

Журнал НВ з’ясував, яку роль вибрав для себе у великій передвиборчій грі політичний важковаговик – міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Новое Время”

Крістіна Бердинських, Максим Бутченко, Іван Верстюк

12 березня, виступаючи в ефірі програми Свобода слова на ICTV, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заінтригував телеглядачів однією “штучкою”. “Розгорну вам цю штучку. Я не показуватиму її довго, розверну і зверну. У кого гострий зір, подивиться”, — заявив він. І на кілька секунд розгорнув плакат із зображенням розгалуженої схеми — так званої сітки, яку нібито створили для підкупу виборців на користь одного з кандидатів.

На схемі були вказані прізвища основних її учасників і розміщені їхні фотографії. За словами Авакова, слідчі дозволили йому продемонструвати цю картинку в телеефірі. “Вражає? Правда? Це структура зв’язків однієї з сіток”, — пояснив міністр.

За ті кілька секунд, поки плакат був розгорнутий, уважні глядачі розглянули на ньому портрет впливового в президентському оточенні народного депутата Сергія Березенка, заступника голови фракції БПП і члена виборчого штабу кандидата Петра Порошенка.

Наступного дня у ЗМІ потрапила інформація, що Березенка викликають на допит у головне слідче управління Нацполіціі, куди він має прибути 18 березня. Депутат на допит не з’явився. Але інформацію частково підтвердив: “У мене є запрошення від слідчого, щоб я прокоментував події, викладені у кримінальному провадженні, ініційованому Юлією Тимошенко [конкурентом Порошенка на виборах]”.

Для Авакова головне, щоб Порошенко не залишився президентом Володимир Фесенко, політолог

Експерти одразу заговорили про те, що Аваков розв’язав таємну війну проти Порошенка, почавши власну передвиборчу гру. ДО того ж грати є чим: в минулому бізнесмен і представник Народного фронту Арсенія Яценюка, сьогодні глава МВС контролює 300-тисячну структуру, представлену в усіх населених пунктах країни. І саме Аваков може у всіх сенсах впливати на те, як пройде процедура голосування — чесно чи під диктовку президента.

Аваков демонструє плакат зі схемою сітки для підкупу виборців з 21 хвилини 17 секунди

Шеф МВС заперечує, що намагається підсидіти голову держави як кандидата у президенти. У коментарі НВ міністр пояснив, що публічно оголосив свою і міністерства позицію ще до початку виборчої кампанії. “Ми забезпечуємо порядок і безпеку, перевіряємо всі звернення, які стосуються порушень виборчого законодавства та фіксуємо всі порушення”, — вказав він. Тому, мовляв, для жодного з кандидатів не може бути винятків, навіть для президента. Водночас, за словами Авакова, у нього з головою держави робочі стосунки. Кожен виконує свою функцію: він — міністра, Порошенко — президента.

Можливо, сам Аваков і його підлеглі вірять цим словам. Але поінформоване джерело з близького оточення глави держави на умовах анонімності розповіло НВ, що у штабі кандидата Порошенка вважають: “Аваков, очевидно, заангажований і працює на інших кандидатів”.

Подібне ставлення до міністра в команді президента підігрівають і дії Національного корпусу (НК) — націоналістичної організації, створеної депутатом Андрієм Білецьким. Останній керував полком Азов, який формально входить до структури МВС, і має звання підполковника Нацгвардії.

Активісти НК за останні тижні провели низку акцій протесту проти корупції в оборонному комплексі — вони вимагають покарання для фігуранта оборонпромівського скандалу Олега Гладковського, бізнес-партнера Порошенка. Під цю справу націоналісти декілька раз намагалися зірвати зустрічі президента з виборцями в регіонах.

Про відсутність робочих стосунків між президентом-кандидатом та головою МВС кажуть і експерти. “Команда президента, очевидно, не дала йому [Авакову] жодних гарантій після виборів”,— вважає політолог Віталій Кулик. Для міністра ж, на його думку, важливо зберегти свій вплив на прийняття основних рішень у країні незалежно від того, хто стане новим керівником держави.

Впливовий і різнобічний

Аваков, який почав розслідувати створення командою Порошенка так званих сіток для підкупу виборців, цілком очевидно йде проти течії: водночас Генпрокуратура займається подібними схемами, але організованими, за даними підлеглих Юрія Луценка, депутатами від партії Батьківщина.

Крім того, ГПУ також розпочала справу за фактом спроби підкупу кандидата Юрія Тимошенка, майже повного тезки Леді Ю, — тому пропонували гроші, щоб він знявся із виборів. Корумпувати його, якщо вірити Луценку, намагалися депутати партії Тимошенко.

Водночас Аваков почав перевіряти інформацію про прослуховування поблизу офісу Володимира Зеленського — головного конкурента Порошенка. Пізніше поліція визнала, що прослуховування СБУ не мала стосунку до шоумена.

Дії міністра, на думку експертів, виглядають як пряма фронда президенту. Втім, їхні стосунки завжди були історією криз і взаємних образ, нагадує Кулик.

У команді Порошенка вважають, що Аваков ображений на президента. Зокрема і за гучний скандал за участю його сина Олександра в так званій справі рюкзаків, коли МВС за посередництва сина міністра купувало їх за завищеними цінами. Розслідування вело Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і в 2017-му навіть затримало Авакова-молодшого. Але суд відпустив сина міністра, а влітку 2018-го Спеціалізована антикорупційна прокуратура і поготів закрила кримінальне провадження проти нього. Ще один фігурант, заступник Авакова Сергій Чеботар, все ж пішов зі своєї посади в розпал скандалу, рятуючи репутацію відомства.

“За логікою Авакова, за цим розслідуванням НАБУ стояв президент і справу просував саме він”, — розповіло НВ джерело. Хоча НАБУ, як нагадує ця людина, є незалежною структурою.

Аваков, якщо вірити нашому джерелу в БПП, вже давно відверто протиставляє себе Порошенку. Під час закритих зустрічей за участю голови держави міністр демонстративно спілкується із керівником країни на рівних. І є єдиною людиною цього кола, хто може просто встати й піти з-за столу переговорів.

Я зустрічався і з Тимошенко, і з Зеленським, і з Гриценком, і щонайменше ще з десятком кандидатів. Зазвичай з їхньої ініціативи – Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ

Але якщо раніше, незважаючи на це, Авакову і Порошенку вдавалося, за словами депутата, знаходити точки дотику, перед виборами взаємне неприйняття загострилося. “Для нього [Авакова] головне, щоб Порошенко не залишився на посаді президента. Тимошенко буде президентом чи Зеленський — йому не так уже й важливо”, — певен політолог Володимир Фесенко.

Аваков у коментарі НВ заявив, що не підтримує жодного з кандидатів і не веде з ними переговорів про власне політичне майбутнє. Зі слів міністра випливає, що він у робочому порядку спілкується з усіма претендентами і кожного з них закликає до чесних виборів. “Я зустрічався і з Тимошенко, й із Зеленським, і з Гриценком, і щонайменше ще з десятком кандидатів. Зазвичай за їхньою ініціативою та з питань організації адекватного виборчого процесу”, — пояснив Аваков. Він також зазначив, що посада голови МВС — це квота не президента, а парламентської коаліції.

А Ігор Мосійчук, депутат Радикальної партії та перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, задоволений нинішньою роботою МВС. Радикал наводить як приклад історію про те, як він передав міністру інформацію про програму Турбота, що працює у Василькові Київської області. В рамках цієї ініціативи місцева влада напередодні виборів роздає соціальну допомогу з бюджету за певними списками. Тобто, схоже, підкуповують виборців.

Міністр, за словами Мосійчука, не тільки прийняв інформацію до відома, але нині вже веде активне розслідування: у справі викликані на допит 1,5 тис. осіб. “Арсен Борисович політик. І, звісно, хотів би відновити своє політичне реноме. Чистота проведення виборів — чудовий спосіб для цього”, – певен радикал. Мовляв, це підніме авторитет Авакова в очах громадських активістів.

Але останніх навряд чи вразять нинішні справи міністра. Багато активістів, які спеціалізуються на правоохоронній тематиці регулярно критикують Авакова за те, що після Євромайдану він зберіг у структурі МВС старі одіозні кадри, зокрема навіть співробітників розформованого підрозділу Беркут.

Національні гри

Загострення відносин між Аваковим і президентом збіглося за часом із проведенням вуличних акцій, які організовує Національний корпус і громадський рух Національні дружини. Вони вимагають покарати фігурантів журналістського розслідування Bihus.info стосовно корупції в оборонному секторі — колишнього першого заступника секретаря Радбезу Гладковського і його сина.

9 березня у Черкасах, де проходила зустріч Порошенка з виборцями, справа дійшла до сутичок Нацкорпуса з поліцією. І правоохоронці в них серйозно постраждали. Того ж дня щось схоже трапилося і в Києві.

Через тиждень НК і Нацдружіни знову провели акцію в столиці, закидуючи Адміністрацію президента (АП) м’якими іграшками — свинками (перша прізвище Гладковського — Свинарчук). Одночасно націоналісти спробували зірвати зустріч президента з виборцями в Полтаві.

Активісти Нацкорпусу закидають плюшевими свинями Адміністрацію президента 16 березня 2019 року

У команді глави держави впевнені: акції НК підтримує як Аваков, так і опальний мільярдер Ігор Коломойський, який втратив за президента Порошенка ПриватБанк і контроль над низкою держструктур. Мовляв, цих двох пов’язують давні теплі відносини.

На доказ джерело НВ у оточенні глави держави розповіло: справа дійшла до того, що після акцій Нацкорпуса Коломойський надіслав деяким високопоставленим співробітникам АП повідомлення — фотографії протестів, які супроводжуються смайликами.

Фесенко вважає, що Аваков може підтримувати НК. “Це [дії НК] ще один фактор впливу на Порошенка і це ламає йому [президенту] агітаційний тур”, — пояснює експерт. Але націоналісти Білецького — палиця із двома кінцями, попереджає Фесенко. Адже Нацкорпус і Нацдружіни виходять за певні рамки, готові застосовувати силу, як було в Черкасах, а це може вдарити по авторитету Авакова в очах підлеглих.

Голова МВС так прокоментував НВ тему стосунків із Нацкорпусом: мовляв, особисто він не бачить жодних відносин із громадськими організаціями, а є лише стосунки громадських організацій із поліцією. І якщо представники будь-яких організацій порушуватимуть порядок — правоохоронці вживатимуть адекватних заходів. А якщо акції проходять у рамках закону — їх проведенню ніхто не заважає.

Аваков визнає, що добре знає Білецького ще з часів оборони Маріуполя, коли той командував добровольчим батальйоном Азов, предтечею полку. Але міністр зазначив, що він не є прихильником політичних поглядів Білецького. “Іноді ми з Андрієм [Білецьким] зустрічаємося і обговорюємо питання полку Нацгвардії Азов, який він підтримує як народний депутат”, — розповів міністр.

Сам Білецький запевнив НВ, що після подій у Черкасах він не спілкувався із міністром. “Я не знаю, про що зараз говорити з Аваковим. Він повторює всі помилки попередньої влади”, — вважає депутат.

Євген Магда, директор Інституту світової політики, вважає: Аваков на виборах президента веде свою гру, і її вектор досить чітко спрямований проти Порошенка. Але це не означає, що міністр має намір допомагати Тимошенко або якомусь іншому кандидатові. Шеф МВС, на думку експерта, бореться за власне політичне майбутнє. Яке в контексті низьких рейтингів Народного фронту непевне і залежить переважно від нього самого.

Голова МВС побічно підтвердив думку експерта: він заявив НВ, що з’їзд НФ оголосив про участь політсили на парламентських виборах. Але формат цієї участі соратники Яценюка визначать лише після старту парламентської кампанії. Що й не дивно: наявний у НФ нині рейтинг не дозволяє колись найпопулярнішій політсилі країни навіть мріяти про проходження до Ради — рівень її нинішньої електоральної підтримки помітно менший необхідних для цього 5%.

Але Аваков не впадає у відчай. Він впевнено заявив НВ: політичний ландшафт країни зміниться після 21 квітня — дня проведення другого туру президентських виборів. І, схоже, в цьому зміненому ландшафті голова МВС вже знайшов для себе місце. У команді Порошенка вважають, що Аваков цілить мало не на посаду прем’єра. Але не за Порошенка, а за будь-якого іншого президента.

Сам Аваков своє політичне майбутнє воліє не обговорювати.