Тереза Мей звинуватила Росію в отруєнні Сєрґєя Скрипаля
http://external.polskieradio.pl/files/14ac694b-6184-43a1-a7d6-cbdc42265e6d.file

Тереза Мей звинуватила Росію в отруєнні Сєрґєя Скрипаля

Тереза Мей: «Це була або безпосередня операція росіян проти нашої країни, або росіяни втратили контроль над цією речовиною». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Британська прем’єрка заявила в Палаті общин, що «є дуже ймовірним», що у справі отруєння двох росіян у Солсбері замішана Росія.

Представляючи парламентарям найновішу інформацію про слідство у зв’язку з цією справою Тереза Мей підкреслила, що в Солсбері використано субстанцію, виготовлену в Росії. «Це була або безпосередня операція росіян проти нашої країни, або росіяни втратили контроль над цією речовиною», – підкреслила прем’єрка, додаючи, що британське МЗС викликало в зв’язку з цим посла РФ у Лондоні, вимагаючи від нього пояснень. Прем’єрка визначила Росії час до середи, аби відповісти на настільки серйозні звинувачення.

У неділю, 4 березня, до лікарні в Солсбері привезли двох росіян: Сєрґєя і Юлію Скрипалів. Їх було отруєно високотоксичною речовиною. Досі триває боротьба за їхні життя.

Протягом багатьох років Сєрґєй Скрипаль був подвійним агентом. Працюючи для російської військової розвідки, він переказував інформацію британській MI6. 2006 року його було арештовано в Росії і засуджено до 13 років ув’язнення. Чотирма роками пізніше, у ході обміну шпигунів він опинився у Великій Британії.

Російська влада послідовно відкидає звинувачення, що в отруєнні взяли участь росіяни. В Солсбері тривають обшуки. В понеділок поліція проводить їх у місцевому супермаркеті, натомість раніше вже було проведено обшуки в ресторані, а також у домі, в котрому мешкав Скрипаль.