Diane FRANCIS: Час Польщі

Diane FRANCIS: Час Польщі

Завдяки величезному економічному розвитку Польщі, який допоміг фінансувати швидку модернізацію та розширення національних збройних сил, Польща стала опорою безпеки на східному фланзі НАТО.
Міжнародна преса багато писала про рішення Німеччини та США відправити танки в Україну. Однак тихим героєм, який стояв за цим переломним рішенням, де-факто була Польща.
Польські лідери відіграли ключову роль у тому, щоб переконати Берлін надати Україні сучасні танки. Це один із багатьох прикладів лідерства Польщі перед обличчям драматичних подій 2022 року, коли Європа зіткнулася з найбільшим збройним конфліктом на цьому континенті з часів Другої світової війни.
Сьогоднішня провідна роль Польщі в безпековій політиці не є чимось повністю новим. Після вступу до НАТО в 1999 році Польща стала опорою безпеки на східному фланзі Альянсу. Це стало можливим завдяки стратегічному розташуванню Польщі та її величезному економічному розвитку, який допоміг фінансувати швидку модернізацію та розширення національних збройних сил. Зараз польська армія посідає 20 місце серед найпотужніших армій світу.
Провідна роль Польщі у відповіді Європи на вторгнення Путіна створює безпрецедентні зв’язки між польським та українським народами. У минулому ці народи були розділені битвами та історичними суперечками. Однак зараз їх об’єднує екзистенційна загроза, яку становить сьогоднішня Росія. Опитування, що проводяться в Україні, регулярно вказують на Польщу як на найближчого партнера українців.
Утой час як Кремль цинічно маскує вбивче вторгнення в Україну під назвою «братерства слов’янських народів», справжню братню підтримку надали поляки – слов’янські сусіди України. Саме це визначатиме геополітичну ситуацію в регіоні. Після перемоги над Росією Україна, швидше за все, зміцнить партнерство з Польщею, створивши потужний блок в європейській політиці. Обидві ці нації разом матимуть значний голос у широкому демократичному світі. Геополітичний центр Європи рухається на схід, а Польща ним керує.
Анатолій Курносов

Експерт Центру політичних студій «Доктрина» у сфері українсько-польських відносин та проблем безпеки. Аналітик, публіцист, блогер. Учасник експертних досліджень і круглих столів з протидії гібридній агресії РФ